In 3 stappen meer tijd voor jezelf

In 3 stappen meer tijd voor jezelf

Druk, druk, druk

Als vrouw ben je druk. Er moet altijd van alles en jij komt standaard op de zoveelste plaats. Voor jezelf zorgen? Wat is dat? Je bent veel te druk met zorgen voor anderen! Met zorgen voor de kinderen, zorgen voor je ouders of grootouders, zorgen voor die lieve vriendin die in de problemen zit of je partner die niets gedaan krijgt zonder jouw hulp. Je zit in de OR van het kinderdagverblijf, organiseert de kledingbeurs op de peuterspeelzaal en/of bent overblijfmoeder op school. Je werkt, studeert of fungeert als Huis Manager en natuurlijk sport je minstens 1x per week (ramen lappen, stofzuigen en achter de kids aan rennen is ook sport toch?!). Wat structureel ontbreekt is tijd voor jezelf. Want daar heb je geen tijd voor.

Maar is dat wel zo? Of doe je in die tijd die je aan jezelf zou kunnen besteden, misschien andere dingen? Dingen die voor je gevoel moeten of echt niet kunnen wachten. Of besteed je die tijd toch weer aan andere mensen of aan social media? Vind je het misschien moeilijk om echt tijd voor jou alleen te claimen? Of voelt het egoïstisch om jezelf op de eerste plek te zetten? Weet je misschien wel helemaal niet wat je dan zou moeten doen in die tijd voor jezelf?

Gebrek aan tijd is geen geldig excuus

Waarom ik als Voedingspsycholoog dit keer een blog schrijf over het belang van tijd voor jezelf nemen? Ten eerste omdat veel van mijn cliënten het gebrek aan tijd voor zichzelf, en breder het algehele gebrek aan tijd, regelmatig opvoeren als legitiem excuus om “ongezond” te eten, te snoepen, teveel te drinken en/of te weinig te bewegen. Ze willen wel veranderen zeggen ze dan, maar de tijd ontbreekt gewoon… Maar is een gebrek aan tijd wel echt een geldige reden om je anders te gedragen dan je zegt te willen?

Staat een “ongezonde” maaltijd echt sneller op tafel dat een “gezonde” maaltijd? Helpt snoepen echt als je weinig tijd hebt? En zo ja, hoe helpt het dan? Maakt alcohol het (ervaren) gebrek aan tijd echt minder? Of anders? Creëer je er meer tijd mee/door of is het misschien een compensatie voor je “zware” dag? En kun je echt niets aan beweging doen als je weinig tijd hebt? Of kun je zelfs dan best 5 minuten hoelahoepen voor de tv? Het is vaak zo makkelijk om te zeggen dat je ergens geen tijd voor hebt, maar wees eerlijk, dat zeg je meestal vooral bij die dingen waar je misschien een beetje tegenop ziet, of geen zin in hebt… Want voor heel veel andere dingen en mensen maak je wel tijd.

Onevenwichtig eetgedrag

De tweede reden dat ik dit onderwerp aansnijd is omdat tijd voor jezelf echt heel belangrijk is en we in de voedingspsychologie weten dat als je structureel te weinig tijd hebt of liever neemt voor jezelf, de kans op onevenwichtig eetgedrag (lees; eetbuien, emotie eten, eten uit frustratie, stress en onmacht) vele malen groter is dan wanneer je wel regelmatig tijd voor jezelf inplant. In mijn praktijk staat het thema “tijd voor jezelf” dus vaak centraal.

Wat is er echt aan de hand?

En tenslotte besteed ik er deze blog aandacht aan omdat er vaak veel meer zit achter de woorden “Ik heb geen tijd voor mezelf” dan een daadwerkelijk gebrek aan tijd. Vaak speelt er veel meer en gaat het om thema’s als een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen of een gevoel van geen grip hebben op de situatie. Allemaal zaken die bepalend zijn voor wel of niet goed voor jezelf zorgen, wel of niet de gezondere keuzes maken en wel of niet weten wanneer je jezelf een halt toe moet roepen of juist de teugels kan laten vieren. En daarmee allemaal zaken die voor mij als Voedingspsycholoog van belang zijn bij de begeleiding van mijn cliënten.

Tijd voor jezelf is dus echt heel belangrijk. Tijd om even op adem te komen, bij te komen van een lange dag of juist op te laden voor een drukke week. Even een half uurtje helemaal voor jezelf, of langer als dat lukt, om precies te doen waar je op dat moment zin in hebt. Om even in te tunen op hoe je je eigenlijk voelt en te achterhalen waar je behoefte aan hebt. Voor iedereen is die “me-time” anders. De een wil gewoon even languit op de bank muziek luisteren en de ander wil juist een spannend boek lezen. Beide zijn mooie voorbeelden van tijd voor jezelf, zolang het maar iets is wat jij graag wilt doen en waar jij energie van krijgt. Het kan ook dansen zijn of yoga, in bad met een tijdschrift of creatief bezig zijn.

In 3 stappen meer tijd voor jezelf

De enige manier om tijd te hebben, is door die tijd ook te nemen. Het klinkt zo simpel, maar weet je; eigenlijk is dat het ook!

  1. De eerste stap is de tijd voor jezelf zien als een echte afspraak. Een afspraak met jezelf.
  2. De tweede stap is deze afspraak daadwerkelijk in je agenda te zetten. Blok tijd voor jezelf door het in te plannen in je agenda. Of dat nu een papieren agenda is of een digitale maakt niet uit; plan elke dag structureel een half uurtje in voor jezelf en ook minstens 1 keer per week een uur of meer. Kies daarvoor in eerste instantie een tijdstip waarvan je weet dat de kans het grootst is dat het ook echt kan. Kies een realistisch tijdstip. Dus bijvoorbeeld zodra de kinderen op bed liggen. Of juist voordat ze wakker zijn. Als je de afspraak met jezelf inplant om 17.30 uur, weet je van te voren al dat het niet gaat lukken…
  3. De derde stap is deze afspraak met jezelf net zo belangrijk vinden als alle andere afspraken die in je agenda staan. Want wees nou eerlijk, waarom zou een afspraak met jezelf minder belangrijk zijn dan een afspraak met iemand anders? Verzet je een afspraak met je beste vriendin alleen omdat iemand anders ook een afspraak met je wil maken? Laat je de afspraak met je vriend/partner/man schieten alleen omdat je werkgever je op het laatste moment nog een opdracht toeschuift? Nee toch? (En doe je dat wel, dan moet je misschien ook maar eens bij jezelf te raden gaan hoe je prioriteiten eigenlijk liggen

Dan wordt het nu dus tijd om de afspraken met jezelf, minstens zo belangrijk te vinden als de afspraken met je vriendinnen of je vriend/partner/man. Wat zeg nou zelf, jij bent toch net zo belangrijk? Afspraken met jezelf zijn heilig en die verzet je dus niet zomaar. Als je dat principe vasthoudt heb je elke dag wat tijd voor jezelf.

Wanneer plan jij de eerste afspraak met jezelf in? En wat ga je dan doen? Ik hoor het uiteraard graag!

Liefs Diana

Volg je me al op Facebook en Instagram

 

Deel met je vrienden!

Geverifieerd door MonsterInsights