Wat is dat nou eigenlijk een gezonde relatie met eten? Het klinkt zo mooi een gezonde relatie met eten, maar wat houdt dat dan in? Er is (nog) geen eenduidige definitie voor, maar inmiddels zijn de professionals het er wel aardig over eens wat dat dan zou moeten inhouden. In mijn praktijk definieer ik het als volgt:
- Er is geen zwart-wit onderscheid in “gezond” versus “ongezond” eten. Eten is gewoon eten. De termen “gezond” en “ongezond” eten worden nauwelijks gebruikt.
- Er is geen negatief oordeel over “ongezond” eten. Ongezond eten is niet slecht, je faalt niet als je een koekje eet. De dag is ook niet verpest na een koekje bij de thee.
- Er ontstaat geen schuldgevoel na het eten. Je hebt immers gegeten, niet iemand aangereden of met opzet gekwetst.
- Er kan worden genoten van eten of het nu “gezond” of “ongezond” is. Het gaat om de smaak, de beleving of het lekker is en je voldaan bent.
- Er wordt vertrouwd op het lijf (voelen) i.p.v. op het hoofd (denken). Je kunt voelen of je honger hebt en of je voldaan hebt en dat zijn de voornaamste redenen om te gaan eten en te stoppen met eten.
- Eten dient niet als (enige) beloning, troost of compensatie. Er zijn andere mechanismes die werken als beloning, troost en compensatie. Maar soms beloon je jezelf wel met een lekkere bonbon. En dat is oké.
- Er is geen sprake van eetbuien. En is er wel een keer een eetbui, dan is dat niet het einde van de wereld.
- Er is geen sprake van strenge restricties. Alles mag, maar wil je ook alles?
- Er zijn geen “eetregels” (allergieën, intoleranties of ziektes daargelaten).
Wanneer je wilt gaan werken aan jouw relatie met eten, omdat je het idee hebt dat die gezonder, relaxter of fijner kan dan zijn daar diverse mogelijkheden voor. Je kunt de hulp in schakelen van een Voedingspsycholoog of coach, maar je kunt ook meteen zelf aan de slag met mijn recent uitgekomen e-book “Op weg naar een gezonde relatie met eten en jezelf”. Dit e-book bevat 45 pagina’s vol informatie, zodat je alles wat je moet weten om een gezonde relatie met eten en jezelf te kunnen ontwikkelen, overzichtelijk bij elkaar hebt. Inclusief opdrachten om meer inzicht te krijgen in jouw eetgedrag, gewoontes, gedachten en gevoelens. En concrete tips en trucs, zodat je meteen vandaag al een start kunt maken.
Wil je eerst weten hoe het er eigenlijk voor staat met jouw relatie met eten? Dat kan! Doe dan nu meteen de gratis test.
Deel met je vrienden!