Waarom de feestdagen zo uitdagend zijn

Waarom de feestdagen zo uitdagend zijn

De top 5 (di)eetgerelateerde gedachten, waardoor de feestdagen zo uitdagend zijn.

Wil jij de feestdagen relaxed doorkomen, zonder de hele tijd bezig te zijn met wat je wel en niet gaat eten? Wees dan alert op de volgende 5 (di)eetgerelateerde gedachten die de feestdagen tot een uitdaging kunnen maken.

“Het hoort erbij”

Hoor jij jezelf dit ook regelmatig zeggen deze dagen? Of het nu gaat om pepernoten, speculaasjes of chocoladeletters, ze “horen” inderdaad bij Sinterklaas. Maar dat het “erbij hoort” betekent nog niet dat je het dan dus ook te pas en te onpas hoeft te nemen. Het mag wel, begrijp me niet verkeerd. Natuurlijk mag jij genieten van pepernoten, speculaasjes en chocoladeletters. Dat doe ik ook. Maar wel alleen als ik er ook echt heel veel zin in heb. En ook alleen van de allerlekkerste pepernoten. Voor mij zijn dat de pure chocolade pepernoten. Heerlijk! Door tegen jezelf te zeggen dat iets erbij hoort, ga je voorbij aan je behoefte op dat moment. Want heb jij op dat moment wel echt zin in die pepernoten uit de jutezak van Piet met te harde schuimpjes en taaie tumtummetjes?

“Nu mag het”

Een veelgehoorde uitspraak tijdens de feestdagen en alle dagen ervoor, er tussenin en eromheen 😉 Natuurlijk mag het, daar gaat het helemaal niet om. Maar als je tegen jezelf zegt “nu mag het” impliceert dat meteen dat het op een later moment dus eigenlijk niet meer mag. En als het alleen NU mag, dan kun je het er maar beter van nemen. Want straks/morgen/na het weekend/na de feestdagen mag het niet meer. Maar is dat ook echt zo? Dat het op een andere dag of een ander moment niet zou mogen? Nee toch? Je mag toch altijd genieten van iets heel lekkers? Of dat nu pepernoten zijn, een stuk marsepein of wat gevulde speculaas?! Juist de gedachte dat het nu wel mag, maakt dat je niet stil staat bij of je er wel echt zin in hebt en het dus maar gewoon neemt. En juist de gedachte dat het niet altijd mag, maakt dat je er meer behoefte aan hebt dan wanneer je het altijd zou mogen nemen van jezelf…

“Het is allemaal zo lekker!”

Komt dat ook geregeld over jouw lippen gerold? Of het nu in de winkel is, op 5 december of tijdens een van de andere sociale activiteiten die deze weken gepland staan, er is vaak ook echt heel veel lekkers. Maar dat het lekker is, wil nog niet zeggen dat je het dan ook allemaal moet nemen 😉 Je koopt toch ook niet de hele ZARA/H&M/Sissy Boy (vul vooral je favoriete winkel in) leeg, omdat alles zo leuk is? Het gaat er toch vooral om of je er ook echt zin in hebt? Of behoefte aan hebt? Door tegen jezelf te zeggen dat alles zo lekker is, zorg je er vooral voor dat je het ook heel aantrekkelijk maakt voor jezelf. En daardoor is het extra lastig om er vanaf te blijven. Niet omdat je van alles af zou moeten blijven, maar omdat het vooral een bewuste keuze zou moeten zijn wat je wel en niet in je mond stopt 😉 Want als je heel eerlijk bent, kun ook jij niet echt al dat lekkers op zonder buikpijn te krijgen en is het op een gegeven moment ook eigenlijk helemaal niet meer zo lekker…

“Het is ongezellig als ik niet neem”

Zeg jij dat ook wel eens? Of wordt ook wel eens tegen jou gezegd “Ah, joh doe niet zo ongezellig”. Gezelligheid en lekker eten gaan hand in hand. En de feestdagen en lekkernijen dus ook. En dat is ook helemaal prima. Samen genieten van wat lekkers kan ook heel gezellig zijn. Net als samen een spannend bordspel spelen, de kerstboom optuigen of een dagje schaatsen. Maar al die dingen zijn net zo gezellig ZONDER iets te eten, als MET wat te eten. Dus het is klinkklare onzin, dat het ongezellig is om niets te nemen. Het is alleen wel een heel makkelijk excuus om toch iets te nemen ook al had je je wellicht voorgenomen niets te nemen. En dat is precies waar het tricky wordt. Want als je je voorneemt niets te nemen, is elk excuus om wel wat te “mogen” nemen stiekem best fijn. Ga je gewoon af op je gevoel, dan neem je de ene keer wel wat en de andere keer niet. En heeft dat niets met gezelligheid van doen, maar met keuzes maken en naar je behoeftes luisteren. En dat kan elke dag van de week en het jaar…

“Ik zou het eigenlijk niet moeten doen…”

Zo’n zinnetje dat we allemaal wel eens hebben gehoord of gezegd. Dus jij vast ook. Het woordje eigenlijk zegt al genoeg he?! Want als je het op deze manier zegt, weet je al wat je gaat doen. Dan doe je het lekker toch. Het gaat in dit geval “mis” bij het feit dat het blijkbaar om iets gaat waarvan je hebt besloten dat het geen goed idee is. In deze tijd van het jaar gaat het dan vaak over chocolade, banketstaaf of gevulde speculaas. Producten die al snel op een lijstje van “kan ik beter niet nemen” terecht komen, als je vast zit in de cirkel van dieetdenken. Je zegt zelden “ik zou het eigenlijk niet moeten doen” tegen een appel, een zak wortels of een groene salade. Toch?! Het gaat dan meestal om lekkernijen, snacks of alcoholische drankjes. Dingen waarvan je hebt besloten dat ze niet goed voor je zijn en dus eigenlijk niet zou moeten nemen. Het gevolg van iets nemen, waarvan je vindt dat je dat niet had moeten doen, is dat je dag dan natuurlijk direct verpest is. Want je had niets zullen nemen. En ja, dan maakt het daarna ook niets meer uit wat je dan nog meer in je mond steekt. Want er valt nu toch niets meer te redden. Herkenbaar? Er zou alleen weinig of niets aan de hand zijn geweest, als je niet zo’n oordeel zou hebben gehad over dit soort producten. Dan zou je ook veel minder snel in de verleiding komen redenen te bedenken ze toch te nemen. En zou het veel makkelijker zijn om bewust te besluiten iets wel of niet te nemen, puur omdat je er ook echt wel of juist geen zin in hebt.

Het kan ook anders!

Zoals je je inmiddels vast realiseert, zijn het dus niet zozeer de feestdagen en alle lekkernijen die uitdagend zijn, maar jouw eigen gedachten over deze lekkernijen en de feestdagen… Wanneer je veel meer op je eigen gevoel zou vertrouwen i.p.v. op jouw gedachten, dan is het allemaal helemaal niet zo ingewikkeld. Dan horen al deze lekkernijen nog steeds bij de feestdagen, dan mag je daar gewoon van genieten, is het nog steeds allemaal lekker en is daar samen van genieten nog steeds gezellig, maar gaat het er vooral om of je er ook echt zin in hebt op het moment dat je ermee geconfronteerd wordt. En wanneer je geen negatief oordeel of negatieve lading koppelt aan de lekkernijen die je deze dagen om de oren vliegen, dan heb je ook geen excuses nodig om ervan te “mogen” genieten en is je dag ook niet verpest na 5 pepernoten. Hoe fijn is dat?

Zijn dit gedachten die je herkent? Nu tijdens deze weken of gewoon het hele jaar door? Dan is het misschien goed je relatie met eten eens onder de loep te nemen. En heb jij echt behoefte aan meer concrete stappen om deze weken “zonder kleerscheuren” door te komen, lees dan ook eens deze blogs: “5 stappen om de regie over je eetgedrag te behouden tijdens de feestdagen” of bestel de gloednieuwe Feestdagen special! Een magazine van 50 pagina’s vol informatie en inspiratie. Informatie over alles wat je moet weten om tijdens de hectische decembermaand relaxt met al dat heerlijke eten om te kunnen gaan èn goed voor jezelf te blijven zorgen. En heel veel inspiratie zodat je ook weet hoe je dat op een ontspannen manier kunt doen. Uiteraard staat deze special ook vol recepten voor lekkere gerechten en feestelijke hapjes en tips voor leuke relaxte december activiteiten om samen of juist alleen te doen.

Liefs Diana

Volg je me al op Facebook en Instagram

Deel met je vrienden!

Geverifieerd door MonsterInsights