Op weg naar een gezonde relatie met eten en jezelf
 
Van wilskracht, naar de kracht om te gaan voor wat jij wilt

Van wilskracht, naar de kracht om te gaan voor wat jij wilt

Het wordt tijd dat we het veranderen van eetgedrag eindelijk los gaan koppelen van een gebrek aan wilskracht en doorzettingsvermogen. Die 2 hebben namelijk helemaal niets met elkaar te maken. Op de korte termijn kun je met wilskracht en doorzettingsvermogen inderdaad best heel ver komen. En een dieet volhouden is daar een perfect voorbeeld van. 

Volhouden

Maar dat je iets tijdelijk vol kunt houden op wilskracht, betekent niet dat dat de sleutel is tot succes. Het betekent alleen dat je op de korte termijn iets kunt bereiken. Maar bij eetgedrag gaat het niet om korte termijneffecten, maar om lange termijneffecten. En niemand gaat zijn leven lang op doorzettingsvermogen iets blijven doen, wat tegennatuurlijk of niet goed voelt. Dat voelt als volhouden, doorzetten en afzien.

En wanneer het doorvoeren van een verandering voelt als volhouden, zegt dat eigenlijk al genoeg. Dan ben je niet op de goede weg. Want wij doen in het dagelijks leven vrijwel alleen dingen op basis van volhouden, doorzettingsvermogen en wilskracht, die we eigenlijk niet zo leuk vinden, die niet bij ons passen of waar we niet blij van worden…

Want wees eens eerlijk, wanneer heb jij voor het laatst iets gedaan op pure wilskracht, doorzettingsvermogen of discipline? Dat was vast niet het lezen van een leuk boek, want dat lees je niet uit op wilskracht. Daar geniet je van, dus dat lees je gewoon uit zonder daar verder over na te denken. Het was ook vast niet dat dagje uit met een goede vriend of vriendin, want dat doe je niet op doorzettingsvermogen. Dat doe je omdat je het leuk vindt. Dat was hopelijk ook niet je gehele werkweek, want dan heb je duidelijk niet een baan die bij je past. Hopelijk doe jij ook je relatie niet op wilskracht of doorzettingsvermogen, want dan zit je naar alle waarschijnlijkheid niet in een fijne liefdevolle relatie, waar jij op je plek bent. 

Motivatie

Met andere woorden die dingen die we belangrijk vinden, waar we voor staan of waar we waarde aan hechten, die doen we zelden of nooit op discipline, doorzettingsvermogen of wilskracht. Die doen we omdat we daar vanuit onze pure intrinsieke motivatie, waarde aan hechten. Die dingen die we wel doen op doorzettingsvermogen of wilskracht, dat zijn bijvoorbeeld de rot klusjes in en om het huis die moeten worden opgepakt. Die schutting die echt weer eens recht op moet worden gezet na de storm. Die ramen die gelapt moeten worden omdat er een vogel op heeft gepoept. De bedden die hoognodig weer eens verschoond moeten worden. Die vaatwasser die elke dag weer opnieuw ingeruimd en uitgeruimd moet worden. Of de was waar nooit een einde aan lijkt te komen. Dat zijn de dingen die wij doen op doorzettingsvermogen, wilskracht of discipline. Het is maar net welke term je eraan wilt hangen. En die dingen doen we eigenlijk allemaal. De één misschien wat vaker of rigoureuzer dan de ander, maar de meeste van ons doen dat soort dingen gewoon.

Iedereen heeft doorzettingsvermogen

Met andere woorden, we hebben allemaal tot op zekere hoogte en in een bepaalde mate echt wel doorzettingsvermogen, wilskracht en discipline. En als we het heel sec pakken, hebben we het gewoon allemaal. We hebben (enkele uitzonderingen daargelaten) allemaal leren lopen, leren praten, leren fietsen, leren schrijven, diploma’s gehaald, opleidingen afgerond, inwerkperiodes overleefd en ga zo maar verder. Dat alles hebben we allemaal moeten leren. En leren doen wij voor een groot deel op doorzettingsvermogen, discipline en wilskracht.

Maar daar gaat het dus eigenlijk helemaal niet om. Het gaat helemaal niet om of we discipline, wilskracht of doorzettingsvermogen hebben. Het gaat erom dat die dingen die wij op een dagelijkse basis zouden moeten gaan doen op doorzettingsvermogen en discipline, in de meeste gevallen niet die dingen zijn die we echt fijn vinden. En daar gaat het nu juist mis. Want we moeten dus elke dag al best wat dingen doen op doorzettingsvermogen en wilskracht. En daar kunnen we eigenlijk niet zoveel meer bij hebben wat we ook op die basis voor elkaar zouden moeten gaan krijgen. Dus het veranderen van ons eetgedrag, moeten we echt op een andere manier gaan aanpakken. 

Veranderen van eetgedrag

Want wanneer jij je eetgedrag wilt gaan veranderen, en dat doe je op een manier die helemaal niet bij je past (omdat je ineens dag in dag uit bezig moet zijn met hoeveel calorieën je eigenlijk binnenkrijgt, met of je wel voldoende of juist niet te veel koolhydraten, vetten of eiwitten eet of je je ineens aan allerlei regeltjes moet houden) dan heb je dus de hele tijd die wilskracht, die discipline en dat doorzettingsvermogen nodig. En dat kost enorm veel energie! En dan komt er na verloop van tijd gewoon een keer een moment dat je vanuit pure vermoeidheid toch friet laat bezorgen en geen vers gekookte maaltijd op tafel zet. Zoals je jezelf wel had voorgenomen. Of dat je vanuit frustratie toch een zak chips leegeet en niet gaat wandelen. Terwijl je dat wel van plan was. En dat is dus ook echt heel normaal, want alles doen op wilskracht is loodzwaar. Maar voor jou is het dan vooral een bewijs van je gebrek aan doorzettingsvermogen en wilskracht. Want dat was toch wat je nodig had om te veranderen? 

Maar dat je vorige pogingen wellicht niet geslaagd zijn, heeft echt niets te maken met een gebrek aan wilskracht, discipline of doorzettingsvermogen. Je had gewoon simpelweg niet de juiste strategie gekozen om ook daadwerkelijk tot een verandering van je gedrag te komen. 

Wat er wel nodig is om blijvend je eetgedrag te veranderen, leer je in de Online Academy Op weg naar een gezonde relatie met eten en jezelf. Daarin staat het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten en jezelf centraal en ga je het dit keer echt anders aanpakken! De focus ligt op wat jij belangrijk vindt, wat jij wilt bereiken en op wat jij daarvoor nodig hebt. En dat is dus niet wilskracht! Dat is wel inzicht in hoe jij omgaat met eten, in de rol die eten in jouw leven speelt en waar jij eten voor gebruikt. Je gaat je eigen valkuilen leren herkennen, er op een effectieve manier mee om leren gaan en je leert erop anticiperen. Alles wat jij nodig hebt om een gezonde relatie met eten en jezelf te ontwikkelen komt aan bod, zodat het je dit keer wel gaat lukken blijvend je eetgedrag te veranderen. Want dat kan echt en het lag ook echt niet aan jou dat het je nog niet eerder is gelukt. Voel je welkom in de Online Academy of natuurlijk voor een persoonlijk 1 op 1 traject waarin we aan diezelfde onderwerpen werken. Eerst wat meer weten? Neem vooral even contact met me op.

Liefs Diana

Volg je me al op Facebook en Instagram

Deel met je vrienden!

Geverifieerd door MonsterInsights