In de media

NPO Radio 1, 30 september 2021

Ik was live te gast bij het radioprogramma Gaan! bij Mai Verbij om te praten over body positivity, de dieetcultuur en de invloed van social media op ons zelfbeeld. De uitzending/podcast is te beluisteren via deze link.

 

Commen.nl, juli 2021

Ik werd geïnterviewd door Vincie van Kerkhof over de impact van social media zoals TikTok op het ontstaan van eetstoornissen. Je kunt het interview hier teruglezen. 

 

Evajinek.nl, 26 januari 2021

Ik werd voor Evajinek.nl geïnterviewd over de psychologie van eetgedrag. Het artikel is te lezen via deze link

 

A1 Mediagroep Radio uitzending De Ondernemer, 1 december 2020

Ik was live in de uitzending van A1 Mediagroep De Ondernemer om wat te vertellen over het initiatief van de Werkgroep Psychologie van Eetgedrag “Jouw December” en ook om iets meer te vertellen over wat ik nu eigenlijk zoal doe als Voedingspsycholoog.
Als je het leuk vindt om het terug te luisteren, dan kan dat via deze link. Ik ben te horen na ongeveer 32 minuten (en ja, je kunt het gewoon doorspoelen 😉 )

 

NH Radio, 16 september 2020

Ik werd gevraagd mee te werken aan hun peiling over de corona kilo’s. Ik heb ruim de tijd gekregen om mijn kijk duidelijk te maken en daar ben ik heel blij mee!

De aflevering is terug te luisteren via deze link.

Vanaf 4.57 min begint de uitzending, ik ben te horen van 7.19 tot 19.31 min.

 

Hart van Nederland, 16 juni 2020

Ik werd uitgebreid geïnterviewd over het nut van de virtuele maagband. Helaas haalde slechts 1 zinnetje de daadwerkelijke uitzending.

Aangezien dat ene zinnetje wel een erg minimale samenvatting van mijn kritische noot op de virtuele maagband was; hierbij even in het kort wat we allemaal hebben besproken.
 
  • Er is nauwelijks wetenschappelijk onderbouwd bewijs voor de effectiviteit van de virtuele maagband.
  • Een deel van de mensen is op korte termijn erg tevreden, maar een ander deel geeft aan niets te hebben gehad aan de virtuele maagband.
  • Voor de positieve effecten op korte termijn, zijn simpele (psychologische) verklaringen.
  • Enerzijds zijn mensen uiteraard heel bewust bezig met hun eetpatroon, wanneer ze hebben besloten een virtuele maagband te laten plaatsen. Puur dit bewustzijn kan er al voor zorgen dat mensen daardoor minder gaan eten. En dus afvallen. In ieder geval in het begin.
  • Het placeboeffect treedt in werking. Als je maar hard genoeg denkt dat iets gaat werken, is de kans altijd groter dat het ook gaat werken.
  • Er is veel geld in geïnvesteerd en dan wil je dus ook heel graag zien dat deze investering effect heeft gehad. Je gaat er dus hard voor werken.
  • Tenslotte is er vaak sprake van lotgenoten contact en alleen al het samen werken aan een gezondere leefstijl zorgt ervoor dat dit makkelijker gaat. Maar wat ook een rol speelt is dat niemand in zo’n groep de eerste wil zijn om toe te geven dat deze virtuele maagband misschien toch niet werkt…
  • De enige manier om echt te gaan werken aan overgewicht, is door aandacht te besteden aan de oorzaak van dat overgewicht. Met andere woorden, door naar de psychologie van het eetgedrag te gaan kijken.
  • Dus kort samengevat: ik ben geen voorstander van de virtuele maagband en zie in mijn praktijk regelmatig vrouwen die al een virtuele maagband, een echte maagband, een maagverkleining of een gastric bypass hebben gehad en nog steeds geen gezonde relatie met eten hebben. Het begint toch echt met die gezonde relatie met eten anders heeft ingrijpen op welke manier dan ook, absoluut geen zin.

Het korte filmpje terugkijken kan via deze link. 

 

 
Rtl Nieuws, 7 mei 2020

Door RTL Nieuws werd ik geïnterviewd over de impact van de Corona crisis op ons eetgedrag. Het artikel is terug te lezen via deze link.

 

Flair, 20 november 2019

Door Flair werd ik geïnterviewd over intermittent fasting, oftewel vasten met tussenpozen. Ik plaatste mijn kritische noot vanwege de psychische en mentale impact van deze vorm van (di)eten.

Algemeen Dagblad, 30 oktober 2019

Door het Algemeen Dagblad werd ik benaderd om mee te werken aan een artikel over waarom de een meer moeite heeft met stoppen met eten, dan de ander. Mijn bijdrage ging over de psychologie van overeet gedrag. Online is het artikel via deze link te lezen.

Nu.nl, 30 september 2019

Ik werd door Nu.nl gevraagd om mee te denken over het onderwerp vleesschaamte, je schamen voor de hoeveelheid vlees die je consumeert. Welke psychologische mechanismen spelen daarbij een rol en hebben wij daar als Nederlanders eigenlijk wel last van? Lees het artikel hier.

RTL nieuws, 12 april 2019

Ik werd door RTL nieuws geïnterviewd over comfortfood en waarom we daar zo massaal naar grijpen als we niet lekker in ons vel zitten. 

Lees het artikel hier in zijn geheel online.

Dub media, Universiteit Utrecht, 8 maart 2019

Ik mocht meewerken aan een artikel over drunkorexia, zo min mogelijk eten om zoveel mogelijk alcohol te kunnen drinken. Het artikel is alleen online terug te lezen via deze link.

Metro nieuws, 7 maart 2019

Als deskundige mocht ik in de Metro mijn kanttekeningen plaatsen bij het plan om peuters op dieet te zetten.

In mijn praktijk zie ik namelijk dagelijks de gevolgen van vrouwen die als kind op dieet werden gezet. Ze hebben daardoor al van jongs af aan het idee gekregen dat ze niet goed genoeg waren, dat ze dingen deden die niet goed waren en dat er een duidelijk verschil is tussen eten wat goed voor je is en eten wat slecht voor je is.

Daardoor ontstaat een heel zwart-wit beeld over eten en eetpatronen. En hebben deze vrouwen geen gezonde relatie opgebouwd met eten of met zichzelf. Heel jammer en het had voorkomen kunnen worden! Lees het artikel hier in zijn geheel online. 

&C magazine, januari 2019

Ik werd geraadpleegd als deskundige over de eetstoornis orthorexia. Hoe herken je deze problematiek en hoe ga je ermee om?

Algemeen Dagblad, 4 januari 2019

Als er geen snoepgoed en snacks bij de kassa liggen, dalen de verkopen aanzienlijk, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge. Psycholoog Diana van Dijken legt uit waarom we extra gevoelig zijn voor dit soort impulsaankopen. Lees hier het hele artikel.

Metro Nieuws, 25 november 2018

Ik werd geïnterviewd naar aanleiding van de nieuwe campagne “Er is meer dan vlees” van het Voedingscentrum. Het artikel is alleen online verschenen en kan middels deze link worden terug gelezen.

Women’s Health, oktober 2018

Voor het artikel over eetbuien werden meerdere experts en professionals geïnterviewd. Ik werd geconsulteerd als Voedingspsycholoog.

You News 12 september 2018

Ik werd geïnterviewd over de laatste cijfers van het Centraal Bureau van de Statistieken naar aanleiding van hun onderzoek over de tevredenheid van Nederlanders over hun lijf en gewicht. Het interview is te beluisteren via deze link.

Dagblad Trouw 30 juli 2018

Als deskundige werd ik gevraagd naar hoe ik kinderen die selectief eten begeleid en wat mijn mening is over een nieuw onderzoek dat laat zien dat het dwingen van peuters om eten te proeven niet effectief blijkt te zijn. Het gehele artikel is terug te lezen via deze link. Er is ook een versie verschenen in de krant waarin de moeder van een oud cliëntje is geïnterviewd.

Flair 13 juni 2018

Mijn persoonlijke verhaal over het terugkeren op de arbeidsmarkt na een aantal jaren afwezigheid.

Grazia 23 april 2018

Mij werd gevraagd het eetdagboek van Maartje van de Wetering kort en bondig te analyseren voor de Grazia van 25 april 2018. Hierbij mijn korte analyse en wat foto’s uit de Grazia

“Wat goed dat je elke dag geniet van fruit en je er ook regelmatig mee ontbijt. In de middag kies je vaak voor mandarijntjes, probeer daar wat in te variëren. Elke fruitsoort bevat andere vitamines en mineralen. Qua groenten krijg je de meeste dagen ook voldoende binnen, heel goed. Je eet afwisselend vlees, vis en vleesvervangers. Goed voor je lijf en goed voor het milieu. Als tussendoortje kies je regelmatig voor een eierkoek. Dat is een product dat vooral lege calorieën bevat. Kies liever voor een volkoren cracker of een extra sneetje brood. Daar heeft je lijf veel meer aan. Cup a soup bevat erg veel zout en daar krijg je ongemerkt al snel teveel van binnen. Toch behoefte aan een opkikkertje? Kies dan voor de variant met minder zout of een handje ongezouten noten. Elke dag een stukje pure chocolade en af en toe een chipje en een glaasje wijn past prima binnen een gezond eetpatroon. Dus geniet daar vooral van!”

RTL nieuws 22 mei 2017

Door het RTL nieuws werd ik geïnterviewd naar aanleiding van een onderzoek waaruit bleek dat jonge kinderen sneller en makkelijker gezond leren eten na het spelen van een spelletje.

Womens Health Magazine 2017

Door het Womens Health Magazine werd ik geïnterviewd over vegan eten en de vegan lifestyle.

VROUW magazine, 6 oktober 2016

Door VROUW magazine werd ik geïnterviewd over het zelfbeeld van jonge meisjes en hoe dat wordt beïnvloed door hun (lijnende) moeders.

Trots magazine 2016/2017

Editie NL, 12 juli 2016

Als Voedingspsycholoog werd ik gevraagd mee te werken aan het item over koffie en de voordelen die een aantal kopjes koffie zouden hebben op de gezondheid. Ik werd benaderd om commentaar te geven op hoe mensen zulke onderzoeksgegevens eigenlijk verwerken, nu er zoveel (vaak tegenstrijdige) onderzoeksresultaten naar buiten worden gebracht. Bijgaand de video van het korte interview.

Om de video te bekijken klik hier.

Deel met je vrienden!