Gewichtsneutraal werken

Gewichtsneutraal werken

Gewichtsneutraal werken, wat wil dat nou eigenlijk zeggen? In deze post leg ik je daar graag iets meer over uit. 

Gewichtsneutraal

In mijn praktijk werk ik volledig gewichtsneutraal. Dat houdt in dat de focus in mijn begeleiding ligt op jouw relatie met eten en jezelf èn op je gedrag. Niet op je gewicht. Je gewicht zegt namelijk niets over hoe gezond jouw relatie met eten en jezelf is en het zegt ook helemaal niets over je gezondheid. Gezondheid is namelijk een enorm complex concept en de laatste jaren laten de wetenschappelijke onderzoeken die daarnaar worden gedaan, stuk voor stuk zien dat gewicht helemaal niet zo’n goede graadmeter is voor fysieke gezondheid als lange tijd werd verondersteld. Iemand kan een zogezegd “gezond” gewicht hebben en fysiek ongezond zijn. Denk aan het hebben van een te hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol en een verstoorde insuline werking. Maar ook aan (chronische) ziektes zoals reuma, kanker of astma. En iemand kan een zogezegd “ongezond” gewicht hebben en juist fysiek gezond zijn. Dus stabiele en gezonde bloeddruk-, cholesterol- en insulinewaardes hebben. En ook geen (chronische) ziektes hebben. 

Daarnaast kan iemand dus ook een zogezegd “gezond” gewicht hebben en een volledig verstoorde relatie met eten en zichzelf, of juist een zogezegd “ongezond” gewicht hebben en juist een hele gezonde relatie met eten en zichzelf. Vandaar dat bij de gewichtsneutrale begeleiding de focus dus nooit op gewicht ligt, maar altijd op gedrag en/of de relatie die jij hebt met eten en jezelf.

Een gezond gewicht, bestaat dat wel?

De termen “gezond” en “ongezond” gewicht staan overigens niet voor niks tussen aanhalingstekens. Want bestaat er wel zoiets als een “gezond” gewicht? Nou nee. Er is geen enkel gewicht waarbij je gegarandeerd gezond bent. Maar waarom denken we dan toch nog steeds dat gewicht zo belangrijk is als het gaat over een goede fysieke gezondheid? Dat heeft te maken met de BMI, de Body Mass Index. Dit getal gebruiken we om te bepalen of iemand een zogezegd “gezond” gewicht heeft of niet. Maar dat is oprecht niet waar dit getal ooit voor bedoeld was. Wil je daar meer over weten, check dan vooral deze post even.

Gewichtsverlies

Maar als er niet zoiets bestaat als een “gezond” gewicht, dan is streven naar gewichtsverlies omdat je een zogezegd “ongezond” gewicht hebt, dus ook niet iets waar de focus naartoe zou moeten gaan. In de gewichtsneutrale aanpak, ligt de focus dus ook nooit op intentioneel gewichtsverlies. Dat wil overigens niet zeggen dat wanneer je gaat werken aan je relatie met eten en jezelf en of aan je gezondheidsgedrag, dat je niet zou kunnen afvallen. Maar dat heeft dan weer alles te maken met of het gewicht wat jij nu hebt past bij jouw lichaam. Of het aansluit bij wat jouw natuurlijke setpoint gewicht is. Hierover kun je nog veel meer lezen in mijn post over setpoint gewicht en wat dat nu precies inhoudt.

Gezondheidsgedrag

De focus van gewichtsneutraal begeleiden ligt dus op jouw relatie met eten en jezelf en indien gewenst ook op je gezondheidsgedrag. Het gezondheidsgedrag waarvan we weten dat het daadwerkelijk kan bijdragen aan je fysieke gezondheid zijn een gezond en gevarieerd eetpatroon, niet roken, matig met alcohol en voldoende beweging. Als je het belangrijk vindt kijken we in mijn begeleiding dus ook hoe we ervoor kunnen zorgen dat jouw eetpatroon gezonder en/of gevarieerder wordt en hoe je (meer) kunt gaan bewegen op een prettige manier die ook echt bij jou past. 

Maar om op een constructieve manier te kunnen werken aan dit gezondheidsgedrag, zien we dat het in de basis vooral belangrijk is om eerst die relatie met eten en jezelf maar eens onder de loep te gaan nemen. Want ergens in die relatie met eten gaat er iets niet zoals jij dat wilt. En daarom eet je naar alle waarschijnlijkheid dus bijvoorbeeld minder gezond dan je graag zou willen, heb je wellicht last van snaaigedrag of eetbuien of eet je vanuit een behoefte aan beloning, troost en compensatie. Allemaal onderwerpen die in een gewichtsneutrale begeleiding waarin de relatie met eten en jezelf centraal staat, aan bod zullen komen.

Geen oordeel

Wat ik dan tenslotte alleen nog wil toevoegen is dat in een gewichtsneutrale begeleiding er nooit geoordeeld zal worden over jouw gewicht, je eet- of beweeggedrag of je relatie met eten. Jouw gewicht zegt niets over wie jij bent als persoon. Het zegt ook niets over of jij goed voor jezelf zorgt ja of nee en het zegt ook niets over jouw relatie met eten en jezelf. Streng oordelen afleren is juist wat wel centraal staat in een gewichtsneutrale begeleiding. We gaan dus aan de slag met het ter discussie stellen van al die oordelen. Of dat nou gaat over het oordeel slecht dat je hebt gezet op een reep chocola of over het veroordelen van je eigen gedrag wanneer je een hele reep chocola hebt opgegeten. Ik leer je graag vanuit nieuwsgierigheid naar al die oordelen te kijken om van daaruit veel minder veroordelend te worden. 

.

Ik ben Diana van Dijken – Voedingspsycholoog  Expert in de Psychologie van Eetgedrag en het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten en jezelf.

Volg je me al op Facebook en Instagram

Deel met je vrienden!

Geverifieerd door MonsterInsights