Voedingspsycholoog Diana van Dijken te gast bij Dit is de Dag van Radio 1

Afgelopen maandag was ik te gast bij het radio programma Dit is de dag van Radio 1. Samen met Jaap Seidell en Loethe Olthuis nam ik deel aan een interview naar aanleiding van het boek van Loethe Olthuis over de zin en onzin rondom voeding. Het gehele interview is terug te luisteren via deze link.

Eten, we zijn er allemaal de hele dag door mee bezig. Maar hoeveel weten we nou eigenlijk over ons winkelmandje en wat we in onze mond stoppen? Volgens voedsel journalist Loethe Olthuis auteur van het boek Zin en onzin in de supermarkt schokkend weinig. Dat zegt ze bij Langs de Lijn En Omstreken.

We geven veel geld uit aan knutselproducten, die voor de helft bestaan uit water. We trappen in zogenaamd ‘gezond’ snoepgoed en hebben vaak geen idee waar het stukje vlees op ons bord vandaan komt. “De trend is dat mensen wel steeds meer naar de slager gaan. Maar dat betekent niet dat het beter vlees is, want een slagerij heeft heel vaak geen keurmerken. Dan moet je toch naar de supermarkt,” stelt Olthuis.

Toch wil gezondheidswetenschapper Jaap Seidell het beeld wel een beetje bijstellen. “Het lijkt nu alsof we allemaal het spoor bijster zijn, maar de meeste burgers weten echt wel wat gezond is.” Sterker nog, het lijkt wel of we steeds meer bezig zijn met gezonde voeding. Voedingspsycholoog Diana van Dijken is het hier mee eens. “We zijn nu eenmaal vatbaar voor de irreële plaatjes die ons voor worden geschoteld op de sociale media.”

Is een lange arm van de overheid, die ons in bescherming neemt tegen onszelf dan de oplossing? Olthuis en Seidell, zouden inderdaad graag zien dat de overheid zich actiever op zou stellen. Een idee zou zijn om ongezonde voeding ook van waarschuwingen te voorzien, zoals we nu bij sigaretten ook doen. Van Dijken heeft daar wel zo haar bedenkingen bij: “Wij Nederlanders houden nou eenmaal niet van betutteling.”

Deel met je vrienden!