De psychologie van eetgedrag

De psychologie van eetgedrag

De psychologie van eetgedrag, daar heb je vast wel eens van gehoord. Maar waarom zou je je daar als gewichtsconsulent, coach of diëtist in willen verdiepen? En wat houdt het eigenlijk in? Dat leg ik je graag uit en daarvoor beginnen we bij het begin; namelijk bij de definitie van psychologie. 

Psychologie

Psychologie is kortgezegd de wetenschap van gedrag, gedachten en gevoelens. Waarom doen mensen wat ze doen, denken ze wat ze denken en voelen ze wat ze voelen. Door daar inzicht in te krijgen, kun je gedrag, gedachten en gevoelens beter leren begrijpen en interpreteren. En alleen wanneer je gedrag goed leert begrijpen, kun je je cliënten ook echt helpen bij het veranderen van hun gedrag. En alleen wanneer je gedachten en gevoelens goed leert interpreteren, kun je je cliënten helpen in het op een efficiënte manier om leren gaan met hun gedachten en gevoelens. 

Eetgedrag

Eten is gedrag en daarom staat bij de psychologie van eetgedrag, juist dat GEDRAG centraal. Het gaat niet zozeer om WAT er wordt gegeten, maar om WAAROM. Want de meeste van jouw cliënten weten heus wel wat “gezond” is en wat “ongezond”. Maar waarom kiezen ze dan toch zo vaak voor “ongezond” eten? En jouw cliënten willen (als het goed is) allemaal graag iets veranderen aan hun eetpatroon en eetgewoontes, maar waarom lukt het dan maar zo weinig van die cliënten om ook echt tot blijvende verandering te komen? En dan hebben we het dus niet over het resultaat na 3 maanden, maar over het resultaat na 3 (tot 10) jaar… 

De psychologie van eetgedrag

Bij de psychologie van eetgedrag is er aandacht voor het ontstaan van het eetgedrag, voor de factoren die het eetgedrag in stand houden en voor hoe het eetgedrag blijvend kan worden veranderd. Daarbij zijn dus ook gedachten en gevoelens heel belangrijk, omdat die vaak het veranderen van het eetgedrag in de weg staan. Denk aan allerlei belemmerende of beperkende negatieve gedachten die ervoor zorgen dat je cliënten niet in zichzelf geloven of de poging tot veranderen opgeven. Zoals gedachten over een gebrek aan wilskracht, discipline of doorzettingsvermogen en gedachten over niet mogen falen, niet goed genoeg zijn en alles perfect willen doen. Maar ook emoties zoals verdriet, onrust en stress die ervoor zorgen dat je cliënten gaan snoepen of overeten, verdienen de aandacht en vooral een gedegen aanpak. 

Alleen wanneer je de psychologie van eetgedrag goed begrijpt, kun je je cliënten ook echt goed bijstaan in het veranderen van hun eetgedrag. Want daarvoor is veel meer nodig dan alleen kennis over voeding, voedingsstoffen en het menselijk lichaam. Je moet begrijpen waarom je cliënten het lastig vinden om hun gedrag te veranderen en ze daarin kunnen begeleiden. Je moet kunnen zien hoe ze zichzelf in de weg zitten met hun eigen gedachten en ze daar op een andere manier mee om leren gaan. En je moet snappen hoe hun gevoelens ervoor zorgen dat ze zich niet gedragen zoals ze dat zouden willen en ze daarbij kunnen helpen. 

Gezonde relatie met eten

Alleen wanneer je de psychologie van eetgedrag echt goed in de vingers hebt, kun je je cliënten helpen bij het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten. Want dat is wat jouw cliënten nodig hebben om blijvend hun eetgedrag te veranderen. Niet puur een aanpassing van hun eetpatronen en gewoontes, niet een dieet ingekleed als leefstijlverandering, maar een gezonde en relaxte relatie met eten. Zodat het veranderen van hun eetgedrag geen kwestie van volhouden en doorbikkelen meer gaat zijn, maar fijn en ontspannen zal worden omdat het echt past bij wat je cliënten nodig hebben. 

Online opleiding Psychologie van eetgedrag

Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar wat de psychologie van eetgedrag nu echt inhoudt en wat de meerwaarde daarvan voor jou en jouw cliënten kan zijn? Meld je dan aan voor de online opleiding Psychologie van eetgedrag waar je een gedegen theoretische basis legt in de psychologie van eetgedrag. Deze opleiding is geaccrediteerd door de BGN. Of lees eerst eens de ervaringen van de deelnemers die de opleidingsdag psychologie van eetgedrag al hebben gevolgd en deze dag unaniem aanbevelen! 

Volg je me al op Facebook en Instagram

Deel met je vrienden!

Geverifieerd door MonsterInsights