Stappenplan voor de feestdagen
Het lijkt wel of alles in december in het teken staat van eten; je hobbelt van sinterklaasavond, naar de kerstborrel. Van brunch naar lunch naar het gourmetstel en van de kerstkransjes direct door naar de oliebollen en appelflappen. Hoe pak je in dat geval de regie over je eetgedrag of kun je toch blijven werken aan het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten? Want voor veel vrouwen zijn de feestdagen een klassiek voorbeeld van alles of niets en dan vooral van alles naar niets en van niets weer naar alles, tot het cirkeltje rond is.
Daarmee bedoel ik dat veel vrouwen de neiging hebben om tijdens de feestdagen (en de dagen ervoor, erna en ertussen) te gaan voor “ik neem nu gewoon alles waar ik zin in heb, want nu mag het”. Daar zul jij je misschien ook wel in herkennen. En dat zorgt er meestal voor dat je veel meer eet dan waar je je goed bij voelt èn dat je het gevoel ervaart de regie over je eetgedrag kwijt te zijn. Dat maakt dat je na zo’n dag of periode de behoefte krijgt aan controle en de neiging zult krijgen (weer) allemaal regels voor jezelf op te stellen en jezelf vooral van alles te ontzeggen en weinig of niets “lekkers” te nemen.
En je voelt hem vast al aankomen; tijdens zo’n strenge periode gaat het natuurlijk een keer “fout” omdat je toch overstag gaat voor wat lekkers. Want laten we eerlijk zijn, daar word je tijdens de decembermaand constant mee omringd. Dus de kans dat je dan een keer wat pakt is best groot. En dat is natuurlijk ook helemaal oké! Maar voor je gevoel heb je het dan wel “fout” gedaan, want je zou niets nemen. Dus dan is toch weer je dag verpest en kun je dus net zo goed maar weer wat meer nemen. Want nu maakt het allemaal toch niets meer uit! Met als gevolg dat je dan weer het idee krijgt dat je de controle over je eetgedrag kwijt bent…
Herkenbaar? Dan kan het fijn zijn om wat handvatten te hebben de komende weken:
Stap 1: Eet alleen het allerlekkerste. Stel voor jezelf vast wat je echt heel erg lekker vindt. Waar zou je echt niet zonder kunnen, of laten we eerlijk zijn; zonder willen? En wat is best oké, kun je eigenlijk prima laten staan of doet je niet zoveel? Door daar onderscheid in aan te brengen, snoep en snack je automatisch een stuk minder en geniet je tenminste echt van die dingen die je oprecht heel lekker vindt! Hoe fijn is dat?!
Stap 2: Eet met aandacht. Geniet van alles wat je eet! Proef wat je eet. Besef je hoe lekker het is. Als je met aandacht geniet van een lekkere petit fours, zul je veel minder snel een tweede pakken dan wanneer je hem in 1 keer in je mond propt en zo snel mogelijk je mond leegeet zodat je weer kunt kletsen met je moeder/tante/zus. Echt! Met aandacht eten zorgt voor veel meer voldoening en voor een betere verzadiging. Daardoor eet of snoep je echt minder, dan wanneer je zonder aandacht iets eet. En je geniet er ook nog eens meer van. Hoe fijn is dat?
Stap 3: Maak onderscheid. Maak onderscheid tussen gewoon een dag thuis, de echte feestdagen en de gelegenheden die je met anderen doorbrengt. Is het een gewone dag? Gedraag je daar dan ook naar. Eet op die dagen de dingen die je normaal ook eet op een dag. Ga je dan niet ook nog te buiten aan allerlei extraatjes puur omdat die “bij de feestdagen horen”. Dat is ten eerste misschien ook eigenlijk nergens voor nodig en ten tweede zorgen juist die normale dagen voor een natuurlijke balans. En wanneer je echt goed naar je lichaam luistert, zul je misschien wel merken dat je lijf ook echt behoefte heeft aan een “normale” dag. Net als jijzelf waarschijnlijk…
Stap 4: Luister naar je lijf. Probeer echt te luisteren naar je lichaam in het bepalen of je nog iets te eten of te snacken neemt, in plaats van je te laten leiden door je gedachten, je hoofd of de situatie. Stop met eten als je voldaan bent, in plaats van door te eten omdat alles zo lekker is of totdat het op is. Realiseer je dat het heel normaal is om tijdens drukke feestdagen en de weken eromheen, je vooral te laten leiden door je gedachtes en de situatie. Zie ook het hoofdstuk over de (di)eetgerelateerde gedachten. Veel vrouwen hebben hier in december (en misschien überhaupt wel) regelmatig last van. En in deze periode zijn er nu eenmaal veel borrels, sociale activiteiten en feestelijkheden en die geven nu eenmaal aanleiding tot meer eten, snoepen en snacken. Dat klopt helemaal. En juist daarom is het zo belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Dat geeft namelijk prima aan wat het nodig heeft. Probeer dus echt aan jezelf te voelen of je voldaan bent ja of nee. Ben je voldaan? Dan is het goed geweest. Meer eten voegt dan echt niets toe (behalve een heel vol gevoel).
Stap 5: Eet voldoende voedzaam. Wanneer je maaltijden gaat overslaan of bewust veel minder gaat eten tijdens je maaltijden, loop je de kans dat je juist meer gaat snoepen en snaaien. Je hebt dan simpelweg honger en als je eenmaal honger hebt, dan wil je maar 1 ding en dat is eten. Zo snel mogelijk en zo energierijk mogelijk. Dus blijf voldoende en voedzaam eten. Ook als je eind van de middag een borrel hebt of in de loop van de middag een high tea. Je hebt dan misschien wel wat minder nodig dan bij een “normale” lunch, maar eet wel even wat. Je hebt die voedingsstoffen gewoon nodig. Want tijdens die high tea of borrel eet je weliswaar van alles, maar voedzaam zal het niet zijn. En dat is ook helemaal oké, want daar draait het op dat moment ook niet om. Maar ontzeg jezelf vooral geen voedingsstoffen om een “overschot aan lekkers” te compenseren. Want daar krijg je spijt van! Je lichaam heeft in december net zo veel voedingsstoffen nodig als in de rest van het jaar. En als je jezelf die gaat ontzeggen puur zodat je meer kunt snoepen, dan krijg je alleen maar meer zin in zoetigheid en lekkernijen. En laten we eerlijk zijn, dan voelt het toch echt alsof je de hele dag tegen je eetust moet vechten… En wie heeft daar nou zin in?!
Fijne feestdagen!
Meer handvatten en tips nodig? Misschien dat de Feestdagen special ook wat voor jou is!
Deel met je vrienden!