Op weg naar een gezonde relatie met eten en jezelf
 
Wat is het echte probleem?

Wat is het echte probleem?

In plaats van rigoureus aan een of ander dieet te beginnen, is het goed je eens af te vragen waar bij jou eigenlijk het “probleem” zit. Waar komen die kilo’s die je zo graag kwijt wilt eigenlijk vandaan? Waarom ben jij te zwaar? Veel van mijn cliënten hebben zichzelf deze vraag nog nooit echt gesteld. Maar vraag het eens aan jezelf: Wat is het echte probleem? Daarmee start mijn begeleiding namelijk altijd.

Waarom ben ik te zwaar?

Eet je overdag eigenlijk hartstikke gezond, maar gaat het vooral ’s avonds voor de tv mis en eet je dan teveel snacks? Sla je structureel je ontbijt over en krijg je daardoor in de loop van de ochtend zo’n trek dat je dan grijpt naar koek en snoep? Heb je overdag te weinig tijd om rustig te eten en eet je daardoor de hele dag van alles wat? Of eet je altijd teveel tijdens je maaltijden, ook al eet je wel gezonde voedingsmiddelen? Waar zit het ‘m bij jou in? Waar komen jouw extra kilo’s vandaan?

Als je overdag al heel gezond en gevarieerd eet en de overtollige kilo’s komen van het snoepen ’s avonds, waarom zou je dan je dagmenu helemaal overhoop gooien? Waarom begin je dan niet eens met ’s avonds minder snoepen? Daar zit immers het probleem.

Sla je structureel je ontbijt over, maar lunch en dineer je wel gezond en gevarieerd? Waarom zou je dan je lunch en avondeten aan gaan passen? Start eens met ontbijten! Dan heb je gedurende de ochtend veel minder behoefte aan koek en snoep.

Zit het probleem in de tijd die je hebt voor je maaltijden? Dan maakt het niet eens zoveel uit wat je eet… Dan wordt het tijd om eens kritisch te kijken naar je dagschema en naar waarom je structureel tijd tekort komt. Dat is een veel effectievere oplossing voor jouw probleem.

Zit het probleem in de portiegrootte van je maaltijden? Dan is het belangrijk dat aan te pakken door langzamer te gaan eten en je meer bewust te worden van wat je aan het eten bent. Op die manier kun je wennen aan porties die voor jou voldoende zouden moeten zijn.

Eet je om jezelf te belonen, te troosten of te compenseren? Dan is het goed om te onderzoeken waar dat gedag vandaan komt èn wat het in stand houdt! Want welk dieet je ook gaat doen, dit eetgedrag gaat daar niet door veranderen…

Vaak is er sprake van een combinatie van factoren, die ervoor hebben gezorgd dat je in de loop der jaren zwaarder bent geworden. Zoek uit wat die factoren voor jou zijn en welke je blijvend zou willen aanpakken. Maak geen drastische aanpassingen als je niet van plan bent deze de rest van je leven toe te passen. Alleen blijvende veranderingen, leiden tot blijvende resultaten!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het inzicht krijgen in wat bij jou de belangrijkste factoren zijn en hoe die aan te pakken? Neem dan vrijblijvend contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Deel met je vrienden!

Geverifieerd door MonsterInsights