Op weg naar een gezonde relatie met eten en jezelf
 
Diana van Dijken - Voedingspsycholoog

Orthorexia

Wanneer gezond eten, ongezond wordt

Heb jij veel strenge regels over wat gezond eten is? Vermijd je bepaalde voedingsmiddelen of voedingsgroepen zoals koolhydraten, suikers, vet, zout, vlees en/of pakjes en zakjes? Is je eetpatroon daardoor steeds eenzijdiger geworden? Moet het eten dat je eet, voldoen aan strikte regels en eigenschappen? Kamp je met ondergewicht en/of ben je door je strenge regels veel afgevallen? Ben je steeds obsessiever geworden in je regels omtrent gezond eten? Plan je je maaltijden ruim van te voren, bedenk je al vooraf wat je precies wanneer gaat eten en/of drinken? Maak je je zorgen als je buiten de deur moet eten of vermijd je dat überhaupt? Voel je je naar en schuldig als je wel een keer “zondigt”? Dan is het goed om eens onder de loep te nemen wat er precies speelt en of je wellicht kampt met orthorexia nervosa.

Orthorexia nervosa

Orthorexia nervosa is een eetstoornis waarbij mensen op een extreme manier bezig zijn met gezond eten, waardoor ze uiteindelijk geen gezond eetpatroon meer hebben en hun eetgedrag verstoord raakt. Wat ooit begon als gezond(er) eten, is in de loop der tijd steeds ongezonder geworden doordat bepaalde voedingsmiddelen en/of voedingsgroepen geheel vermijd worden. Het zelfbeeld van mensen met orthorexia wordt steeds meer bepaald door hoe goed het hen lukt om zich aan hun eigen regels te houden en wanneer dat een keer niet goed gaat, volgt direct een negatief gevoel. Door alle strikte regels waar eten aan moet voldoen, worden sociale activiteiten steeds vaker vermeden en kan een isolement ontstaan. Mensen met orthorexia ondervinden erg veel moeite om zelf los te komen van hun obsessieve eetgedrag en hebben daar vaak begeleiding van een psycholoog bij nodig.

Als Voedingspsycholoog help ik je graag onderzoeken wat er bij jou precies speelt en hoe we ervoor kunnen zorgen dat je weer op een relaxte manier om kunt gaan met eten. Vragen die centraal staan bij de begeleiding zijn o.a.: Welke voedingsmiddelen en/of voedingsgroepen ben je gaan vermijden? Welke gedachten staan daarbij centraal? Welke emoties en gevoelens ervaar je wanneer je geconfronteerd wordt met in jouw ogen gezond of juist ongezond eten? Wat voor invloed heeft je extreme eetgedrag op je relaties en je sociale leven, ervaar je lichamelijke klachten en hoe zit het met je energiepeil? Wat zou je graag willen bereiken?

Samen gaan we werken aan de gedachten en overtuigingen die jou in de weg staan bij een gezonde, ontspannen relatie met eten.

Begeleiding bij orthorexia

Het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten kost tijd. Het gaat om het doorbreken van patronen in zowel je doen als je denken. Al die gedachten die je keer op keer in de weg staan om te doen wat jij echt nodig hebt, verdwijnen niet zomaar. Ook het afleren van oude gewoontes en automatismen die niet voor je werken en het aanleren van nieuwe gewoontes en automatismen die dat wel doen, gaat niet vanzelf. Om tot blijvende veranderingen in je gedrag en je gedachten te komen, heb je minimaal 3 maanden nodig. Daarom werk ik niet met losse consulten. De intake wordt apart in rekening gebracht en daarna volgt een traject van minimaal 3 maanden. Tijdens deze maanden ontvang je 6 consulten van 50 minuten, onbeperkt mailcontact, stappenplannen, opdrachten en oefeningen en indien gewenst beweegadvies. Als bonus ontvang je mijn recent uitgekomen informatie en werkboek “Op weg naar een gezonde relatie met eten en jezelf”. 

Eerst zeker weten of deze aanpak bij jou past? Neem vrijblijvend contact op voor een gratis kennismakingsgesprek!

Tarieven en vergoedingen

Intakegesprek €135,00
Traject €550,00

Het intakegesprek wordt apart in rekening gebracht, zodat je deze direct kunt declareren bij je zorgverzekeraar indien je in aanmerking komt voor vergoeding. Het traject kun je na afloop declareren bij je zorgverzekeraar en kan op verzoek in termijnen worden voldaan.

Deze begeleiding wordt vaak (gedeeltelijk) vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de aanvullende verzekering.
Doordat deze vergoeding vanuit de aanvullende verzekering komt, hoef je niet eerst je eigen risico te betalen, zoals dat wel geldt voor behandelingen die vanuit de basisverzekering worden vergoed. Op de site van de BGN staat een overzicht met de vergoeding per verzekeraar.

Alle bedragen zijn inclusief 21% BTW. 

Geverifieerd door MonsterInsights