Op weg naar een gezonde relatie met eten en jezelf
 
Diana van Dijken - Voedingspsycholoog

Intuïtief eten

Wist jij dat alle basisprincipes van intuïtief eten aan bod komen als je onder mijn begeleiding gaat werken aan een gezonde relatie met eten en jezelf? Ik leid ook professionals op in de principes van intuïtief eten, zodat nog meer vrouwen geholpen kunnen worden in het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten en hun lijf. Dus wil je aan de slag met intuïtief eten dan ben je bij mij op de juiste plek. Maar wat is dat nu eigenlijk intuïtief eten? Ik vertel je er graag wat meer over.

Het eerste basisprincipe van intuïtief eten is zet de dieetbril af. En dat is precies waar ik je bij ga helpen. We gaan het zwart-witte onderscheid dat jij nu waarschijnlijk nog maakt tussen “gezond” en “ongezond” eten namelijk loslaten. Want eten is gewoon eten. En juist wanneer je zo’n strikt onderscheid maakt in “gezond” versus “ongezond” eten, zorgt dat in veel gevallen voor verstoord eetgedrag en daarmee ook voor een verstoorde relatie met eten. 

We gaan ook werken aan het oordeel dat jij waarschijnlijk hebt over “ongezond” eten. Ongezond eten is niet slecht, je faalt niet als je een koekje eet en je hebt niets verkeerd gedaan als je een handje m&m’s snoept. De dag is ook niet verpest na een bonbonnetje bij de thee of een pizza als avondmaaltijd. Maar zolang jij blijft oordelen over eten, is onbezorgd genieten enorm lastig en daarmee ligt overeten juist op de loer. 

En voel jij je wel eens schuldig nadat je iets hebt gesnoept? Dan gaan we daar ook mee aan de slag. Je hebt immers iets gegeten, niet iemand aangereden of met opzet gekwetst. En zolang je het “lekkers” niet hebt gestolen of hebt afgepakt van een bejaarde of een kleuter, heb je ook niets om je schuldig over te voelen. 

Veel vrouwen hebben eetregels, regels die ze zelf bedacht hebben om hun eetgedrag onder controle te houden. Jij misschien ook wel. Denk bijvoorbeeld aan “ik eet niet na 19 uur”, “ik eet geen tussendoortjes” of “doordeweeks snoep ik niet”. In een gezonde relatie met eten, spelen eetregels geen rol. Eetregels werken namelijk op termijn vrijwel altijd een opstandige reactie in de hand. Zo’n “schijt aan alles en iedereen, nu pak ik gewoon waar ik zin in heb” reactie. We gaan jouw eetregels dus onderzoeken en ze daarna stap voor stap laten voor wat ze zijn. Onnodig en vervelend! 

Het tweede basisprincipe van intuïtief eten is respecteer je honger. En daar gaan we dus ook uitgebreid mee aan de slag. Je krijgt niet voor niets honger, dus daarnaar handelen is essentieel. In een gezonde relatie met eten is het lijf leidend en niet het hoofd. Honger is daarmee de belangrijkste reden om te gaan eten in plaats van allerlei gedachten die daartoe zouden kunnen aanzetten of dat juist afhouden. Dat betekent dat je echte honger goed moet kunnen opmerken en dat het ook belangrijk is dat je het verschil leert ervaren tussen echte honger en de diverse andere hongergevoelens die je kunt hebben. Niet omdat je dan niet zou mogen eten, je mag altijd eten ook als je geen honger hebt, maar omdat het waardevol is het verschil te kennen. Van daaruit kun je dan namelijk op een bewuste manier een keuze maken. 

Het derde basisprincipe van intuïtief eten is sluit vriendschap met eten en dat staat tijdens het gehele traject centraal. Eten is niet je vijand. Eten is er om jou te laten leven en te laten genieten. Je hebt onvoorwaardelijke toestemming om te eten. Wat jij maar wilt. In een gezonde relatie met eten zijn er dan ook geen verboden producten en mag alles gewoon gegeten worden. Maar dat alles gegeten mag worden, betekent niet dat alles ook altijd wordt gegeten. Er is namelijk een verschil tussen alles van jezelf mogen eten en het ook daadwerkelijk doen… Want heb je wel echt altijd zin in alles wat je eet? Of eet je vaak ook uit gewoonte, volledig gedachteloos, uit frustratie en stress of omdat je dag toch al verpest is? Dat soort vragen staan centraal als je gaat onderzoeken WAAROM je eigenlijk eet. 

Daarnaast is het ook belangrijk om vast te gaan stellen of je eet op een manier die bij jou past en waar je tevreden mee bent. En als dat niet zo is, waar dat dan door komt. Dit alles ga je onderzoeken om van daaruit keuzes te gaan maken, die echt aansluiten bij jouw behoeftes. 

Het vierde basisprincipe van intuïtief eten is stuur de eetpolitie weg. Alle vervelende, nare of negatieve gedachten, overtuigingen en regels die jij hebt m.b.t. eten gaan we onderzoeken om ze vervolgens stap voor stap te elimineren. Chocolade is niet slecht, chocolade is chocolade. Een pizza is geen cheatmeal, maar een pizza. En patat geen guilty pleasure maar gewoon patat. Van alle zwart-witte gedachten die jij wellicht nu nog hebt, gaan we naar 50 tinten grijs. Hoe fijn is dat?  

Je leert je eigen gedachten analyseren en toetsen, zodat je zelf kunt besluiten of je mee wilt gaan in die gedachten of dat je ze los wilt laten om je eigen pad te kiezen. Ook je smoezen en excuses nemen we onder de loep. Want hoe lekker het ook kan zijn daarin mee te gaan, meestal leveren ze je eigenlijk bijzonder weinig op. Behalve het gevoel de regie over je eetgedrag kwijt te zijn. Terwijl dat nu precies is waar je naar op zoek was; controle. 

Het vijfde basisprincipe van intuïtief eten is ontdek voldoening. Eten is zo ontzettend lekker, maar veel vrouwen genieten helemaal niet meer van eten omdat alles draait om “gezond”, “volwaardig” of “clean eten”. Samen gaan we jouw ideale eetpatroon in kaart brengen. Hoe wil jij eigenlijk echt eten? Waar word je blij van? Wat vind jij echt heel lekker? Wat past bij jou en jouw leven? En wat weerhoudt jou er eigenlijk van zo te eten? 

En naast voldoening halen uit wat je eet, is het ook heel belangrijk om voldoening te halen uit de dingen die je doet. Des te meer voldoening jij ervaart in je leven, des te minder zal jouw brein namelijk snakken naar lekkers. En minstens zo belangrijk; des te leuker wordt jouw leven. 

Het zesde basisprincipe van intuïtief eten is voel je verzadiging. Zoals je al hebt kunnen lezen is in een gezonde relatie met eten het lijf leidend en niet het hoofd. Honger is de belangrijkste reden om te gaan eten en verzadiging is de belangrijkste reden om te stoppen met eten. Dat betekent dat er dus sprake moet zijn van een goed werkend honger-verzadigingssysteem waarin je echte honger goed kunt opmerken en je het ook goed door hebt wanneer je verzadigd bent. We onderzoeken wanneer jij nu eigenlijk echt verzadigd bent, zowel fysiek als mentaal. Want alleen als je fysiek en mentaal verzadigd bent, ben je ook echt voldaan na een maaltijd. 

En eet je een keer te veel? Dan is er ook geen vrouw overboord. Iedereen eet wel eens te veel en dat is echt niet erg. Daarna weer gewoon verder gaan met luisteren naar je lichaam werkt dan stukken beter dan je rot voelen, compenseren door daarna minder te mogen eten van jezelf of jezelf dan maar weer wat regels op te leggen. 

Het zevende basisprincipe van intuïtief eten is wees lief voor je emotiesEmoties horen bij het leven. Ook de emoties die minder leuk zijn om te ervaren. In een gezonde relatie met eten en jezelf stop je die emoties niet weg, maar onderzoek je die juist om van daaruit vast te stellen wat je nu eigenlijk echt nodig hebt. Want hoewel een bak Ben & Jerry’s op korte termijn prima volstaat na een ruzie met je partner, zal het op de langere termijn niet helpen bij je verdriet, frustratie of teleurstelling. Emoties ervaren, ze er laten zijn en lief zijn voor jezelf zal je een stuk beter helpen.  

Het achtste basisprincipe van intuïtief eten is respecteer je lichaam. Je lichaam werkt dag in dag uit heel hard voor jou en daar mag je best wat respect voor hebben. Ook als je lichaam er misschien niet uitziet zoals jij graag zou willen, is het nog steeds jouw lichaam. Elk lichaam is anders en niet elk lichaam is gebouwd om een maatje 36 te worden. Wanneer je een gezonde relatie met jezelf ontwikkelt, leer je op een andere manier naar jouw wonderlijke en unieke lichaam kijken. Mild en zonder oordeel. 

Het negende basisprincipe van intuïtief eten is beweging – voel het verschil. Ik heb dat vrij vertaald naar beweeg op gevoel. In een gezonde relatie met eten en jezelf staat bewegen op een manier die bij jou past centraal. Het moet een vorm van beweging zijn waar jij je goed bij voelt. Alleen wanneer je beweegt vanuit gevoel (dit voelt goed, geeft een fijn gevoel) levert bewegen je ook echt iets op. Anders is het alleen een manier van compenseren en dat is nou juist waar we vanaf willen; bewegen puur om (een te veel aan) eten te compenseren.

Het tiende en daarmee tevens laatste basisprincipe van intuïtief eten is eer je gezondheid. Onder mijn begeleiding is dit juist de eerste stap waarmee je aan de slag gaat. Bij een eenzijdig voedingspatroon, waarin je structureel bepaalde voedingsstoffen tekortkomt of voornamelijk keuzes maakt die fysiek niet goed verzadigen, zul je namelijk altijd meer trek hebben. En dat staat het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten enorm in de weg. Want niet eten als je voor je gevoel wel eten nodig hebt, is heel moeilijk. 

Maar wat nou als die trek voortkomt uit een tekort aan bepaalde voedingsstoffen of het feit dat dat wat je eet simpelweg niet zo best verzadigd? Dan heb je dus niet zozeer meer eten nodig, maar misschien gewoon ander eten… Daarom besteden we vooral aan het begin van je traject kort en bondig aandacht aan volwaardige voeding, fysieke verzadiging en mentale verzadiging, zodat je van daaruit kunt gaan werken aan jouw eigen ideale eetpatroon. 

En je gezondheid omhelst natuurlijk veel meer dan alleen wat je eet. Ook de kwaliteit van je slaap, of je veel stress ervaart, hoe je beweegt en hoe je omgaat met emoties en de struggles in je leven beïnvloeden je gezondheid. Dus ook die onderwerpen komen uitgebreid aan bod in het traject. 

Wil je meer weten over het traject? Meld je dan aan voor de gratis introductieles of vraag een gratis en vrijblijvende kennismaking aan.

Geverifieerd door MonsterInsights