Eetproblemen

Steeds meer kinderen en jongeren kampen met eetproblemen. Lastig, want zoals bij zoveel zaken geldt ook bij eetproblemen: jong geleerd is oud gedaan. Eetproblemen op jonge leeftijd zijn een goede indicator voor eetproblemen op latere leeftijd. Het is dan ook van belang dat eetproblemen bij kinderen en jongeren tijdig worden aangepakt.  Samen met het kind gaat onze voedingspsycholoog opzoek naar de oorzaak van de eetproblemen en uiteraard naar de oplossing.

Eetproblemen bij kinderen en jongeren

Wat wordt er nou eigenlijk bedoeld met eetproblemen bij kinderen en jongeren? De term eetproblemen is erg breed en varieert van zeer slecht eten en selectieve voedselweigering tot emotie eten en eetbuien. Van welk eetprobleem een kind of jongere ook last heeft, de gevolgen voor het gezin zijn vaak groot. Bij een kind dat slecht eet is er vaak strijd aan tafel en worden de zorgen om de gezondheid van het kind steeds groter. Heeft een kind echter vaak last van eetbuien, dan neemt het gewicht uiteindelijk toe en komen ook dan de zorgen om zijn of haar gezondheid om de hoek kijken.  Welke eetproblemen er ook spelen, onze voedingspsycholoog biedt graag een helpende hand.

Oorzaken eetproblemen bij kinderen

Er zijn uiteraard vele oorzaken voor eetproblemen bij kinderen en jongeren. De verschillende eetproblemen, hebben uiteraard ook verschillende oorzaken. Oorzaken die vaak genoemd worden door kinderen en jongeren zelf, zijn onder andere de scheiding van hun ouders of het overlijden van een van de ouders, problemen op school, gepest worden door leeftijdgenootjes,  eenzaamheid en een verhuizing naar een andere woonplaats. Uit onderzoek blijkt dat deze oorzaken inderdaad kunnen leiden tot emotie eten en eetbuien. Zeer slecht eten en/of voedselweigering wordt vaker veroorzaakt door onder andere ingrijpende ziekenhuisopnames van het kind, langdurige sondevoeding en spanningen in het gezin.

Kampt uw kind met eetproblemen in welke vorm dan ook en kunt u wel wat hulp gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact op met onze voedingspsycholoog.

Traject

Het behandeltraject kan sterk verschillen afhankelijk van de problematiek, de specifieke hulpvraag en de leeftijd van het kind. Er wordt in alle gevallen gestart met een intake gesprek waarin we de hulpvraag in kaart brengen. Vervolgens plannen we vervolgconsulten in. Het traject wordt altijd afgesloten met een eindgesprek.

Kosten begeleiding kinderen en jongeren met eetproblemen

Prijslijst

Intake (60 min)                           €85,00
Vervolgconsult (30 min)       €42,50
Eindgesprek (30 min)             €42,50

Deze tarieven zijn exclusief 21% btw.