Op gewicht blijven in december

Sinterklaas is weer terug naar Spanje, maar net als ieder ander jaar neemt hij het snoepgoed niet met zich mee. Ligt jouw keukenkastje ook nog vol met pepernoten, marsepein, chocoladeletters, schuimpjes, gevulde speculaas en banketletter en vind jij het ook lastig om er vanaf te blijven?

Hoe blijf je op gewicht?

Als je op je gewicht wilt letten, is de december maand nou niet meteen de makkelijkste maand van het jaar. Elk feest in december, of het nu Sinterklaas, Kerst of Oud en Nieuw is, gaat gepaard met lekker eten. En over het algemeen halen we al ruim voor het betreffende feest, lekkernijen in huis en zijn ze daarna niet meteen op… Al ligt ons keukenkastje nu nog vol met Sinterklaas snoepgoed, we haasten ons al snel weer naar de winkel om Kerstkransjes en Kerstbrood in te slaan. We maken het onszelf op deze manier ook wel erg moeilijk, vind je ook niet?!

Kilo erbij…

Er is niets mis met af en toe wat lekkers te snoepen pakken tijdens de feestdagen. Maar heb je de afgelopen weken elke dag pepernoten, marsepein, chocoladeletter en gevulde speculaas gegeten, dan is de kans groot dat je inmiddels een kleine kilo zwaarder bent, dan dat je begin november was. Ga je daar nu mee door, door alle restjes Sinterklaas snoepgoed nog even op te eten en alvast te starten aan de Kerstkransjes, oliebollen en appelflappen, dan ben je begin januari waarschijnlijk nog een kilo’tje zwaarder. Vind je dat geen enkel probleem, omdat je weet dat je die paar kilo in januari zo weer kwijt bent? Top! Maar behoor jij tot de groep mensen die van zichzelf weet, dat die paar kilo er niet zomaar weer vanaf gaan? Lees dan snel verder voor de eerste 2 tips om de decembermaand zonder al teveel “kleerscheuren” door te komen.

Berg lekkers goed op

Berg het lekkers dat nog over is van Sinterklaas op in een kastje waar je niet meerdere keren per dag hoeft te zijn. Als de chocoladeletters in het kastje liggen waar ook de koffie of thee staat, dan is het heel lastig om niet elke keer even een klein stukje te pakken. Maar aan het eind van de dag is de letter dan toch echt op… Staat de pot met pepernoten nog steeds op het aanrecht? Wedden dat je ongemerkt meer pepernoten pakt dan je denkt?! Waarom zou je het jezelf moeilijker maken dan nodig? De eerste paar keer zeg je misschien nog tegen jezelf “Nee, dat zou je niet doen. Laten liggen die chocola”, maar de 5e keer zeg ook jij waarschijnlijk “De afgelopen paar keer heb ik niets genomen, dus nu mag ik wel een extra stukje!” Ruim het lekkers (en dat geldt niet alleen voor het Sintsnoepgoed, maar ook voor je koektrommel en snoeppot) op in een kast waar je niet vaak hoeft te zijn. Bij voorkeur zelfs in een kast die niet in de keuken of woonkamer staat. Bijvoorbeeld in de meterkast of in de kast met vazen of schoonmaakspullen. Er vanuit gaande dat je daar niet meerdere keren per dag in hoeft te zijn.

Kies bewust

Heb je echt trek in wat lekkers? Kies dan heel bewust waar je echt zin in hebt, leg daar een kleine hoeveelheid van op een schaaltje en berg de rest direct weer op. Dit schaaltje is speciaal voor jou, zodat je er echt van kunt genieten. Zie het ook echt als een genietmomentje. Doe dit gewoon zo af en toe als je er echt heel veel zin in hebt en bijvoorbeeld in plaats van je gebruikelijke koekje bij de koffie. Op deze manier houd je de “schade” echt wel binnen de perken.

Waar ga jij vandaag heel bewust van genieten?

Nog meer tips vind je in de volgende blog.

Deel met je vrienden!