Maandag begin ik echt

Over het uitstellen van goed gedrag

“Maandag begin ik echt! Dan stop ik met snoepen, ga ik veel gezonder eten en ga ik elke dag trouw 30 minuten wandelen. Echt, er moet minstens 10 kilo af! Waarom ik niet vandaag al begin? Kom zeg, het is weekend! Ik wil nog even genieten van mijn glaasje wijn. Met een blokje kaas. En een paar chipjes. Het is nu zulk mooi weer. Ik zit eindelijk weer eens lekker in de tuin!”

Herkenbaar? Wat is dat toch dat we ons goede gedrag graag nog een paar dagen uitstellen? Hebben we er eigenlijk geen zin in? Staan we er misschien niet helemaal achter? Geloven we stiekem toch in al die wonderdiëten, afslankmiddeltjes en crèmes, maaltijdrepen of tabletjes die vet verbranden terwijl we lui op de bank liggen? Of ligt het toch wat gecompliceerder? Vinden we onszelf misschien niet genoeg waard om er echt mee te beginnen? Zijn we bang om te falen of bang voor de kritiek van anderen? Zijn we moedeloos geworden door alle keren dat het al niet gelukt is in het verleden? En is ons zelfvertrouwen ook niet meer wat het ooit geweest is. Schamen we ons misschien eigenlijk wel een beetje, dat we het zover hebben laten komen? Of zijn we zo gewend geraakt aan dat masker van “joh, wat maken die paar kilo teveel nou uit! Ik ben hartstikke blij met mijn lijf hoor” dat het beangstigend is dat masker te laten varen.

Intentie en motivatie

Wat de reden ook is, en deze verschilt per persoon, het zorgt ervoor dat de intentie en daarmee de motivatie om ons gedrag te veranderen zwak is. En zolang de motivatie zwak is, zijn we geneigd het nieuwe gedrag uit te stellen. En beginnen we er maar niet eens aan. Het is dus zaak om voor onszelf vast te stellen, waarom we eigenlijk (nog) niet willen veranderen. Of waarom juist wel. Wat zijn de voordelen van ons oude gedrag? Wat brengt het ons? Waarom willen we het niet loslaten? En wat zijn de voordelen van het gedrag dat we voor ogen hebben? Wat zou het ons kunnen opleveren? Zodra we dat helder hebben en meer inzicht hebben in onze eigen drijfveren, komt er echt een moment dat we niet meer zullen zeggen “maandag begin ik”, maar “ik begin vandaag nog, nu meteen”.

Voedingsadviescentrum Midden Nederland

Is het je nog niet gelukt dat punt te bereiken? Denk dan eens na over de mogelijkheid daar hulp bij te zoeken. Voedingsadviescentrum Midden Nederland biedt graag een helpende hand! Voor meer informatie kun je contact opnemen met Voedingspsycholoog Diana van Dijken-Bonestroo via info@voedingsadviescentrummiddennederland.nl.

 

Deel met je vrienden!