Hoe zelfcompassie kan zorgen voor een gezonde leefstijl

Met zelfcompassie op weg naar een gezonde leefstijl

Wat zelfcompassie en een gezonde leefstijl met elkaar te maken hebben? Lees het hier.

Zelfcompassie bestaat uit 3 elementen, te weten vriendelijk zijn voor jezelf, erkennen dat je mens bent met al je onvolkomenheden en eigenaardigheden en op een gebalanceerde manier omgaan met je negatieve emoties, gevoelens en gedachten.

Vriendelijk zijn voor jezelf

Het eerste element van zelfcompassie is dus dat je vriendelijk bent voor jezelf met name wanneer je lijdt, faalt, fouten hebt gemaakt of jezelf tekort voelt schieten. Vaak zijn we in zulke situaties heel hard voor onszelf en heel onaardig. Wanneer je jezelf in zo’n situatie bevindt, bedenk dan eens wat een goede vriend of vriendin tegen je zou zeggen. Of wat jij zou zeggen als een goede vriend of vriendin in zo’n zelfde situatie zou zitten.

Zelfcompassie en eetgedrag

Betrek je zelfcompassie op eetgedrag, dan zijn er critici die ervan overtuigd zijn dat milder voor jezelf zijn (en dus minder streng zijn voor jezelf) er voor zal zorgen dat je makkelijker meer of ongezonder eet. Dat je makkelijker de “teugels laat vieren” en minder vaak en snel in beweging zult komen om je gezondheidsstreven na te komen.

Wij als psychologen zijn er echter van overtuigd, dat milder zijn voor jezelf tot gevolg heeft dat je jezelf minder negatief toespreekt, dat je minder negatieve gedachten hebt over jezelf, dat je zelfbeeld beter wordt en dat je minder snel blijft “hangen” in een negatieve spiraal die vaak volgt nadat je ongezonde uitspattingen hebt gehad Je pakt immers makkelijker de draad weer op, voelt je lekkerder over jezelf en bent sneller geneigd goed voor jezelf te willen zorgen als je jezelf echt de moeite waard vindt!

Erkennen dat je een mens bent

Zelfcompassie is meer dan alleen vriendelijk zijn voor jezelf. Het is ook erkennen dat iedereen moeilijke dingen meemaakt en soms zware tijden doormaakt. Het is erkennen dat iedereen fouten maakt en gebreken heeft. Jij bent niet de enige. Probeer je bijvoorbeeld eens voor te stellen hoe andere mensen die vergelijkbare fouten maken, gebreken hebben, tegenslagen ervaren en dingen meemaken daar mee om gaan.

Betrekken we dat op eetgedrag, dan kan het helpen als je weet dat ook anderen moeite moeten doen om op gewicht te blijven. Dat ook andere mensen het lastig vinden om ‘s avonds de snacks te weerstaan en dat ook andere mensen niet altijd zin hebben in 250 gram groenten per dag. Je staat dus niet alleen in je strijd. En heb je dan een keer een dag toch teveel gegeten, teveel gesnoept of teveel wijntjes gedronken, dan kan het helpen je te realiseren dat jij daarin niet de enige bent. Iedereen heeft wel eens een dag waarop de gezondheidsdoelen niet worden behaald. Probeer je in zo’n geval eens af te vragen hoe anderen daar mee omgaan en hoe zij de draad dan weer oppakken. Je staat niet alleen in je strijd en je bent niet de enige die wel eens “fouten” maakt.

Omgaan met negatieve emoties

Naast vriendelijk zijn voor jezelf en erkennen dat jij niet de enige bent die moeilijke dingen meemaakt, fouten maakt of faalt, is zelfcompassie ook je negatieve emoties op een gebalanceerde manier benaderen. Ze niet onderdrukken, maar ze ook vooral niet overdrijven. Het is het besef ontwikkelen dat gevoelens komen en gaan. En vooral dat jij je gevoelens niet bént. Je hébt ze alleen. Daardoor is het een stuk gemakkelijker om je gedachten niet altijd zo serieus te nemen. Het zijn immers maar gedachten. Geen feiten.

Eetbuien

Relateren we dit onderdeel van zelfcompassie aan eetgedrag, dan zijn er diverse raakvlakken. Mensen die last hebben van eetbuien bijvoorbeeld, hebben vaak moeite met het toelaten van hun negatieve gevoelens en gaan eten om deze te onderdrukken. Wanneer zij op een gezonde manier om leren gaan met hun negatieve emoties, gevoelens en gedachten, zal de “noodzaak” om ze te onderdrukken verdwijnen en daarmee stoppen ook de eetbuien.

Gezonde leefstijl

Maar ook voor mensen die nooit eetbuien hebben, heeft het op een gebalanceerde manier om leren gaan met negatieve emoties en gedachten, positieve effecten op het eetgedrag. Wanneer je accepteert dat je een moeilijke dag hebt, dat de dingen vandaag even tegenzitten of dat je wat ongezondere keuzes hebt gemaakt de afgelopen tijd, zonder dat je de negatieve gevoelens die daarmee gepaard gaan (denk aan schuld gevoel, verdriet, boosheid etc.) de overhand laat krijgen, is het veel makkelijker om de negatieve gevoelens ook weer los te laten. Op deze manier krijgen ze niet de macht die ze anders wel zouden hebben gekregen. Daardoor voel je je bijvoorbeeld minder lang schuldig, verdrietig of boos en ga je eerder stappen ondernemen om je de volgende keer niet weer zo te voelen.

Kwamen die negatieve gevoelens doordat je teveel had gegeten, niet was gaan sporten of toch taart had genomen terwijl je jezelf had voorgenomen dat niet te doen, dan zul je die negatieve gevoelens makkelijker los kunnen laten doordat je ze simpelweg accepteert als negatieve gevoelens die ook wel weer “weggaan” en zul je de volgende keer waarschijnlijk beter nadenken over je eten, beweegpatroon en al die andere dingen die goed en/of minder goed zijn voor jouw gezondheid.

Zelfcompassie is dus veel meer dan alleen wat aardiger voor jezelf zijn. Het gaat ook om perspectief zien, relativeren en je emoties, gedachten en gevoelens op een gebalanceerde manier benaderen.

Zelfcompassie en een gezonde leefstijl

Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek.

Deel met je vrienden!