Eten uit honger of verveling – Waarom eten we eigenlijk?

Heb je honger of verveel je je gewoon?

Is het je wel eens opgevallen dat je op dagen waarop je niet zo druk bent, vaak meer eet? Dat je op een rustige dag thuis, meer snaait dan op een dag waarop je honderd dingen moet en/of wilt doen? Uit onderzoek blijkt dat we vaak eten, en dan vooral snaaien/snacken uit pure verveling, ook als we op die momenten eigenlijk helemaal geen trek (zouden moeten) hebben. Hoe komt dat eigenlijk?

Verveling staat gelijk aan onrust

Wanneer je je verveelt, geeft dat een gevoel van onrust en onrust in je lijf uit zich in soortgelijke signalen als trek of honger. Beide hebben bijvoorbeeld invloed op je maag-darm kanaal, maar ook op hoe je je voelt. Als je honger hebt en dat uit zich bij jou in knorrig worden of een tikkeltje kortaf reageren, dan is de kans groot dat verveling ook zorgt voor een chagrijnige bui. Krijg jij altijd last van een knorrende maag als je honger hebt, dan is de kans groot dat je maag ook begint te irriteren wanneer je je verveelt. Onrust en honger manifesteren zich op vrijwel dezelfde manier, omdat ze door je lijf en hersenen beide worden ervaren als iets naars, iets dat weg moet en als iets dat vrij makkelijk opgelost kan worden. Met eten!

Het is dus helemaal niet zo raar, dat je zin krijgt in iets te snacken als je je verveelt. Wanneer je je daarvan bewust bent, kun je er dus ook voor kiezen ervoor te zorgen dat je je niet hoeft te vervelen. Iets om handen hebben, of dat nou de was is of het uitzoeken van de administratie, vermindert de onrust in je lijf en daarmee automatisch je lekkere trek. 2 vliegen in 1 klap dus! En de was opgeruimd of je boekhouding weer op orde, en geen onnodige snackbui waarvan je je achteraf afvraagt waarom je die eigenlijk had.

Deel met je vrienden!