Wat diëten en de Corona maatregelen met elkaar gemeen hebben.

De overeenkomsten tussen een dieet en de Corona maatregelen.

Nu we inmiddels al wat langer te maken hebben met de Corona maatregelen, valt me steeds meer op hoeveel het volgen van een dieet en de Corona maatregelen eigenlijk met elkaar gemeen hebben. Noem het beroepsdeformatie (or call me crazy), maar ik zie echt heel veel overeenkomsten. 

Regels, regels, regels.

Zowel bij het volgen van een dieet als bij de Corona maatregelen, spelen regels de hoofdrol. Regels die we niet zelf hebben bedacht, maar ons worden opgelegd door anderen. Of dat nu door Sonja Bakker is of door premier Mark Rutte. Regels over wat wel mag, maar vooral over wat niet mag. En we moeten ons vooral heel erg schamen of schuldig voelen als we ons niet aan die regels houden. Of dat nu gaat over het bezoeken van oma, terwijl dat wordt afgeraden. Of over het eten van een bakje chips, terwijl dat niet in het dieet past. 

Weerstand en opstandigheid.

Doordat we al deze regels en maatregelen niet zelf hebben bedacht, roepen ze na verloop van tijd (of misschien zelfs wel per direct) een bepaalde mate van opstandigheid op. Want “hoezo” moet ik mij eigenlijk aan die regels houden? Uiteindelijk willen wij mensen, graag zelf kunnen bepalen hoe we ons gedragen. En zowel diëten als de Corona maatregelen beknotten ons in die vrijheid. Daar houden we niet van, dus dat roept als vanzelf een bepaalde mate van weerstand en opstandigheid op. En hoe langer die regels voortduren, des te opstandiger we worden… 

Het moet niet te lang duren. 

Je herkent misschien wel dat de eerste “Coronaweek” weliswaar even wennen was, maar dat het (mede doordat we dachten en hoopten dat het niet te lang zou gaan duren) ook best te doen was. Dit is nu even nodig, dus dan doen we dat. Dat lijkt sterk op de eerste week van een dieet. Het is even wennen, maar voor een korte periode best te doen. “Maar hé, dit moet niet te lang gaan duren”. Een zinnetje dat de meeste van ons de afgelopen weken ook herhaaldelijk zullen hebben gezegd. Want voor even is het inderdaad best te doen; al die regels in acht nemen, de kinderen thuis lesgeven, van huis uit werken, weinig tot geen sociale contacten en geen minuut voor jezelf hebben. Maar niet als het maanden gaat duren. En voor even is het ook best te doen; calorieën tellen, je eten afwegen, alles wat je eet in een app bijhouden, koolhydraten vermijden en geen chocolade eten of wijntje mogen drinken. Maar ook dat moet zeker geen maanden gaan duren. Dus voor even is het allemaal best te doen. Maar niet op lange termijn…

Tegenstrijdigheden. 

Of het nu gaat om diëten of om de Corona maatregelen, ze spreken elkaar vaak tegen en zijn zo veranderlijk als het weer. Als het op diëten aankomt is het maar net welke zelfuitgeroepen voedselgoeroe je volgt. Van de één mag je wel zuivel, van de ander juist niet. En een maand later kan het maar zo zijn, dat geitenmelk dan ineens weer wel mag. En ook de Corona maatregelen zijn al meerdere keren veranderd en aangescherpt, maar zijn in Nederland weer heel anders dan in bijvoorbeeld België of Duitsland. 

Eigen pad kiezen. 

Juist doordat zowel diëten als Corona maatregelen elkaar (van tijd tot tijd) tegenspreken, krijgen we de neiging er onze eigen invulling aan te geven. Dat is precies wat we dat befaamde weekend hebben zien gebeuren, toen burgemeesters en bekende Nederlanders strengere “maatregelen” van ons als Nederlanders verwachtten dan de daadwerkelijk geldende Corona maatregelen van het RIVM. En wat op eenzelfde manier gebeurt bij vrouwen die allerlei diëten volgen. Die geven daar na verloop van tijd ook hun eigen draai aan en worden òf nog strenger dan het originele dieet òf gaan er steeds creatiever mee om. 

Iedereen weet het beter dan de experts. 

En tenslotte weet echt iedereen het beter dan de experts. Want wat hebben we ineens veel virologen in Nederland! Zoveel mensen, zoveel meningen en wij Nederlanders zijn vrij eigenwijs, dus wij weten het altijd beter dan de experts. En dat is bij diëten niets anders. Zegt het RIVM dat dit en dit de beste aanpak is, dan is er altijd wel een Jan Doedel uit Lutjebroek die het beter denkt te weten. En zeggen de Richtlijnen Goede Voeding dat je prima dit en dit kunt eten, dan is er altijd wel een Rens Kroes die dat in twijfel trekt. Want zij weet uit eigen ervaring dat dat echt geen goed idee is en dat je echt haar dieet moet volgen…

En er zijn vast nog meer overeenkomsten, maar dit waren de eerste die in mij opkwamen. Zie jij er nog meer? Deel ze dan vooral met me, vind ik echt heel leuk!

Het grootste en belangrijkste verschil.

En dan tenslotte het grootste en in ieder geval belangrijkste verschil tussen diëten en de Corona maatregelen. De Corona maatregelen zijn nodig. Echt hard nodig. Om ons zorgsysteem te ontlasten en om de ouderen en kwetsbaren in onze samenleving te beschermen. Dus willen we ons ook best aan al die regels houden. Willen we ook best een tijdje afzien. Dat hebben we ervoor over. Er is immers een duidelijk en heel belangrijk doel dat we voor ogen hebben. Maar die diëten daarentegen zijn helemaal nergens voor nodig. Het zijn tijdelijke oplossingen voor een niet tijdelijk probleem. Dat kan echt anders. 

Stay safe en wees lief voor elkaar en jezelf!

Meer lezen over eetregels of over hoe je goed voor jezelf kunt blijven zorgen in deze Corona periode? Lees dan snel verder:

Eetregels

De Corona crisis: Zo blijf je goed voor jezelf zorgen.

Deel met je vrienden!