De Corona crisis: Zo blijf je goed voor jezelf zorgen.

Help, hoe overleef ik de komende weken met mijn kinderen thuis?

Het Corona virus raakt ons inmiddels allemaal. En vooral voor de grote groep werkende moeders, is er een enorme praktische impact nu de kinderen niet meer naar de opvang en/of school kunnen. Minimaal 3 weken lang de kinderen thuis, terwijl je zelf ook (vanuit huis) aan het werk dient te zijn. Hoe dan? 

Vergeet jezelf niet!

Natuurlijk is het belangrijk dat het voor de kids allemaal goed geregeld wordt de komende weken, maar vergeet ook vooral jezelf niet! Deze hele situatie rondom Corona brengt chaos, frustratie, onrust en stress met zich mee en dat mag ook. Dat hoort erbij en is oké. Maar goed voor jezelf blijven zorgen, zou wel echt met stip op 1 moeten staan. Ongeacht de situatie…

De realiteit is echter dat vooral werkende moeders in situaties zoals deze (stressvolle situaties, waarin alles anders gaat dan anders) zichzelf wegcijferen en in de “zorgrol” of in standje “overlevingsmodus” springen. En hoewel dat begrijpelijk is, is het niet heel handig… We weten namelijk niet hoe lang deze situatie gaat duren. De maatregelen mbt Corona zijn nu voor 3 weken, maar dat kan maar zo verlengd gaan worden. En al blijft het wel bij die 3 weken; jezelf 3 weken wegcijferen of in de overlevingsmodus zetten, is ook al veel te lang.

Overeten, snoepen en snaaien.

Daarnaast kunnen stress, onrust en frustratie aanleiding zijn om te gaan (over)eten, snoepen of snaaien. Combineer dat met het wegvallen van een duidelijke dag/werkstructuur en kinderen die ook met hun ziel onder hun arm lopen en je snapt het al. De kans op overeten neemt enorm toe. Eten is immers een geweldige vorm van beloning, troost en compensatie… 

Wat heb jij nodig?

Vandaar dat het dus heel belangrijk is, om vandaag eens even stil te staan bij wat jij nodig hebt om de komende weken goed door te komen. En om jezelf toestemming te geven overweldigd te zijn. Wat er nu gebeurt in Nederland is ongekend. Zo’n situatie als deze, zo’n virus als Corona hebben we als land nog nooit meegemaakt. Dus het is helemaal oké als je bang bent of onzeker. Je mag ook boos zijn of gefrustreerd. Welke emoties en gevoelens je nu ook ervaart; die mogen er zijn. Dus laat ze er ook vooral zijn. Ze zullen snel hun heftigheid verliezen, wanneer ze er ook gewoon mogen zijn. Juist je ertegen verzetten of actief afleiding zoeken, maakt immers dat ze steeds weer terugkomen. 

Kun wel wat hulp gebruiken bij het goed voor jezelf zorgen, de rust bewaren en het omgaan met de emoties die bij deze situatie om de hoek komen kijken? Lees dan snel verder voor diverse tips om juist onder deze bijzondere omstandigheden niet alleen te overleven, maar te blijven leven.

Wat kan er nog wel ondanks alle Corona maatregelen?

De eerste tip is er 1 om meteen mee aan de slag te gaan. Pak pen en papier en noteer alles wat nog WEL gewoon kan ondanks alle Corona maatregelen. Denk aan even de tuin in lopen, lezen, series kijken, spelletjes spelen etc. We zijn in situaties als deze geneigd te kijken naar alles wat NIET meer kan of mag. Maar daar wordt het echt niet beter of leuker van. Dus kijk juist naar alles wat nog WEL kan. En kies dan ook minimaal 1 van die dingen uit om vandaag te doen. Bij voorkeur eentje waar je echt blij van wordt. Want hé, er is al genoeg om niet blij van te worden. Toch?

Plannen, plannen, plannen – Plan ook tijd voor jezelf! 

Het helpt enorm om een planning te maken voor de komende dagen/weken. Wie is er op welke dag/welk moment thuis met de kinderen? Wie helpt er met het schoolwerk? Wie is er verantwoordelijk voor de boodschappen en het huishouden? Dat geeft niet alleen jou (en je partner) duidelijkheid, maar ook de kinderen. Dan weten zij ook naar wie ze toe moeten gaan voor hulp bij het rekenen of een glaasje drinken. En minstens zo belangrijk, een planning geeft JOU de mogelijkheid om momenten voor jezelf in te plannen. En die ga je echt nodig hebben de komende weken. Want jezelf voorbijlopen is onder deze omstandigheden veel makkelijker, dan tijd voor jezelf nemen. Maar wanneer je die ook echt inplant, wordt het wel oprecht gemakkelijker. 

Dus maak een planning en blok elke dag wat korte (of langere) momenten voor jezelf. Dat mag en sterker nog; dat is nodig! In die tijd moeten de kinderen gewoon zichzelf even zien te vermaken. Want laten we wel wezen, normaal gesproken ben je ze toch ook niet de hele dag aan het vermaken? Stuur ze even de tuin in, laat ze lezen, of benut het slaapje van de jongste. 

Ontspanning.

Wat heb jij in een normale week nodig om te ontspannen of op te laden? Denk daar eens even over na en bepaal dan hoe jij die dingen ook in deze weken (wellicht in een aangepaste variant door alle Corona maatregelen) toe kunt passen. Je hebt al een planning gemaakt en momenten voor jezelf ingepland, dus de ruimte is er. Maar nu is het zaak om te kijken naar wat je dan gaat doen. Begin je eindelijk aan dat spannende boek? Ga je in de tuin genieten van een kopje koffie? Even een blokje om? Ga je in bad als de kinderen op bed liggen? Het zijn vaak de kleine en vrij simpele dingetjes waar je energie van krijgt. Dus die kun je ook nu blijven doen. 

En het is ook echt heel belangrijk om elke dag wat kleine momenten te pakken, waardoor je even kunt opladen. Wanneer je de hele dag alleen maar “geeft”, dan is de kans dat je eten gaat gebruiken als beloning, troost of compensatie vele malen groter dan wanneer je tussentijds op kunt laden. De balans tussen geven en nemen, moet wel echt een beetje oké zijn. Anders gaan deze weken je helemaal leegzuigen. En laten we dat vooral proberen te voorkomen! 

Dus hoe ga jij de komende dagen ontspannen en opladen? Ik blijf in ieder geval elke dag even naar buiten gaan voor een korte (of wat langere) wandeling. En jij? 

Stel je verwachtingen bij. 

Verwacht niet te veel van jezelf. Je kunt niet èn lesgeven aan je kinderen èn even veel werkuren maken als op een normale werkdag èn het huis aan kant hebben èn de tuin onkruidvrij maken en op tijd het eten op tafel hebben staan etc. etc… Je zult echt prioriteiten moeten stellen in deze tijd. En alles belangrijk vinden en willen doen, kan niet. Punt. Alles even belangrijk vinden, is niets belangrijk vinden… Dus pak die planning er weer eens bij en kijk of deze wel echt reëel is. Wat kan er anders? Wat is misschien toch niet zo belangrijk??  

En onthoud ook; je bent (naar alle waarschijnlijkheid althans…) geen juf, dus het is niet gek dat het je misschien niet lukt om je kids alles uit te leggen of te laten snappen. Als ik voor mezelf spreek; ik heb bijzonder weinig geduld als het op uitleggen aankomt. Dus dat laat ik graag aan mijn man over 😉 En ja, voor mijn cliënten heb ik alle geduld van de wereld. Maar voor mijn kinderen daarentegen…

Maar de strekking is duidelijk toch? Verwacht niet te veel van jezelf in deze rare tijden. Alles is anders nu. Dus dat betekent dat je verwachtingen ook anders mogen zijn…

Wat kan er van jouw to-do lijstje af? 

Zorg voor voldoening. 

Doe ook elke dag iets waar je echt voldoening uit haalt. Dat hoeft niets groots te zijn en het hoeft ook helemaal niet veel tijd te kosten. Maar het is wel heel belangrijk om in ieder geval iets te doen waar je niet alleen blij van wordt, maar waar je ook echt voldoening uit haalt. 

Waar haal jij normaal gesproken voldoening uit? Is dat quality-time met je kinderen of met je partner? Is dat het werk dat je doet of het vrijwilligerswerk? Wat het ook is, ook in deze dagen heb je die voldoening nodig. Juist in deze dagen, zou ik zelfs willen zeggen. Want als ik voor mezelf spreek; ik ben echt een veeeeeeel leukere moeder, als ik ook andere dingen mag doen dan voor mijn kinderen zorgen… En dan niet alleen dingen die ik leuk vind, of waar ik van oplaad. Maar vooral dingen waarbij ik mijn brein aan het werk zet, waarbij ik mensen mag helpen en begeleiden. Vandaar ook deze blog bijvoorbeeld en alles wat ik deel op social media. Daar kan ik elke dag even aan besteden en krijg ik super leuke reacties op. Dat geeft voldoening.

Dus wat ga jij doen om elke dag dat stukje voldoening te realiseren? 

Kies voor een duidelijke structuur.

Probeer grofweg dezelfde structuur aan te houden als op normale werkdagen/doordeweekse dagen (en weekenddagen als het weekend is). Wanneer de structuur helemaal wegvalt, worden we enorm onrustig en is de kans dat we meer gaan eten of gaan overeten vele malen groter. Dus probeer dat te voorkomen, door juist wel structuur aan te brengen. Het hoeven niet precies dezelfde tijden te zijn als “normaal”, want we hoeven nu tenminste niet al om 8.30 uur de kinderen in de klas af te leveren of al om 8 uur bij de kinderopvang te zijn. En dat is toch best wel weer even een voordeel dacht ik zo 😉 Maar maak wel een dagplanning en houd je daar ook aan.

Hier ontbijten we bijvoorbeeld om uiterlijk 8.30 uur nu, waar dat op een normale doordeweekse dag al om 7.15 uur is. Daarna gaat iedereen tandenpoetsen en om 9 uur start het eerste uurtje schoolwerk. Om 10 uur houden we even pauze met wat te eten en te drinken en daarna is het een uurtje buiten spelen en vrij spelen voor de kinderen en heb ik even mijn handen vrij. Om 11 uur gaan we weer een uurtje aan de slag voor school en van 12 tot 13 uur is het lunchpauze. En zo is de dag in blokken van 1 uur opgedeeld. Dat geeft duidelijkheid en houvast en daardoor is ook het eten gewoon “gestructureerd” en kom je veel minder snel in de “verleiding” om tussentijds te gaan snaaien. 

Ga voor gemak.

Zoals ik al schreef is het nu echt belangrijk je verwachtingen bij te stellen en vooral niet te veel van jezelf te verwachten. Dus ga zoveel mogelijk voor gemak. Als het over eten gaat, betekent gemak overigens niet dat het dus ook “ongezond” hoeft te zijn he? Gemak, betekent niets meer en niets minder dan gewoon gemakkelijk  Dus ga bijvoorbeeld voor voorgesneden groenten, al geschilde aardappeltjes en kipfilet in blokjes. Kook bijvoorbeeld ook regelmatig dubbele porties en vries er 1 in voor zo’n dag waarop alles in de soep loopt.  Zorg dat er altijd wat diepvriesgroenten voorhanden zijn, wat pasta, een pot met saus en een zakje hammetjes voor een snelle pasta. Het hoeven echt geen briljante, perfect samengestelde maaltijden te zijn he? Gewoon een beetje gezond en verantwoord is ook al oké. En een keertje vaker friet, pizza of pannenkoeken is ook geen ramp he?! 

Datzelfde geldt trouwens ook voor de tussendoortjes. Een bakje yoghurt met een appeltje erdoor is prima, maar gewoon even een snelle cracker met kaas ook. En ook die plak ontbijtkoek of die liga is voor een keer echt geen ramp. Maak het jezelf niet te moeilijk! 

Maak zoals altijd onderscheid in honger of lekkere trek.

Heb je honger of echt trek? Eet dan wat voedzaams. Heb je zin in iets lekkers, neem dan ook gewoon wat lekkers. Maar houd het dan bij 1 stukje, 1 koekje of 1 kleine portie. Je zult merken dat als je dat doet op een moment waarop je geen trek of honger hebt, het vele malen makkelijker is het bij 1 te houden, dan wanneer je dat doet als je eigenlijk gewoon honger hebt… Dan voldoet 1 koekje of 1 stukje chocolade ook gewoon echt niet en zul je eerder de neiging hebben door te eten. 

Blijf alert op je eigen gedachten.

“Nu mag het wel een keer hoor” zul je jezelf waarschijnlijk al wel hebben horen zeggen de afgelopen dagen als het ging om chips, cake, chocola of dat wijntje. En natuurlijk mag het ook gewoon een keer, daar gaat het helemaal niet om. Maar als je tegen jezelf zegt “nu mag het” impliceert dat meteen dat het op een later moment dus eigenlijk niet meer mag. En als het alleen NU mag, dan kun je het er maar beter van nemen. Want straks/morgen/na het weekend/als alles weer normaal is, mag het niet meer.

Maar is dat ook echt zo? Dat het op al die andere dagen of die andere momenten niet zou mogen? Nee toch? Je mag toch altijd genieten van iets heel lekkers? Daar hoef je toch niet voor “opgesloten te zitten” ivm Corona? Juist de gedachte dat het nu wel mag, maakt dat je niet stil staat bij of je er wel echt zin in hebt en het dus maar gewoon neemt. En juist de gedachte dat het niet altijd mag, maakt dat je er meer behoefte aan hebt dan wanneer je het altijd zou mogen nemen van jezelf… 

“Ik heb het nu wel verdient hoor!”. Als de dagen lang en hectisch zijn, je weinig tijd voor jezelf hebt gehad en ook weinig voldoening uit je dag hebt gehaald, kun je deze gedachten best wel eens hebben. Daarom is het ook zo belangrijk om WEL tijd voor jezelf te plannen, WEL de ruimte te nemen te ontspannen en WEL dingen te doen waar je voldoening uit haalt. Anders zal vooral deze gedachte de komende weken heel vaak de kop op steken.

Maar het gaat er natuurlijk helemaal niet om of je het wel of niet hebt verdiend. Want in mijn optiek zou je lekker eten of iets te snoepen nooit hoeven verdienen en mag je daar gewoon elke dag van genieten! Maar wat mij betreft verdienen alle werkende en niet werkende moeders die nu alle ballen proberen hoog te houden, wel echt een dikke pluim! Deze gedachte maakt alleen wel dat je niet meer echt stil staat bij je behoefte (heb ik hier wel echt zin in?), maar dat je jezelf vooral toestemming geeft het op een snaaien te zetten. En is dat echt wat je wilde? Zo ja, dan is er niets aan de hand (maar heb je die toestemming ook helemaal niet nodig). Zo nee, dan is dat wat je hebt verdiend dus blijkbaar dat je je naderhand ruk voelt?? Dan klinkt “ik heb het nu wel verdient hoor” ineens een stuk minder aannemelijk he? 

Zorg goed voor jezelf tijdens deze rare periode, blijf bij jezelf en probeer echt aan je eigen behoeftes te voldoen. En heb je vragen of loop je tegen dingen aan? Dan weet je me te vinden.

Liefs Diana

Deel met je vrienden!